Staking ziekenhuispersoneel aan Delta op donderdag 17 juni 2021 9 2500px

| (archiefbeeld)

Vakbond dreigt met harde acties tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

© Belga
20/11/2021

De Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics dreigt met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen na het akkoord binnen de regering over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

Het federale kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

Het akkoord voorziet in een soort achterpoortje in vergelijking met een eerder regeringscompromis. Zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan dus ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan.

Stakingsaanzegging

Maar volgens de overheidsvakbond gaat het nauwelijks om een verbetering. "Waarom moet aan niet-vaccinatie een sanctie worden verbonden?", aldus nationaal vakbondssecretaris Véronique Sabel. CSC Services publics had eerder een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse en Waalse ziekenhuizen.

Die aanzegging gaat maandag in en geldt voor een hele week. De vakbond dreigt nu met nog "hardere acties", en zegt te zullen blijven mobiliseren tegen de maatregel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni