De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag van 22 september 2019

| De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag van 22 september 2019.

Veel betere lucht en minder lawaai op Autoloze Zondag

AD
© BRUZZ
19/09/2022

Met bijna geen auto's in de straten van het Brussels Gewest en veel fietsen, steps en skaters heeft de autoloze dag het aangezicht van de hoofdstad voor één dag opnieuw veranderd. Het evenement, dat het hoogtepunt was van de Europese Week van de mobiliteit, had een positief effect op de luchtkwaliteit en het geluidsniveau.

Gezondere lucht

De Autoloze zondag leverde in het algemeen een verbetering van de luchtkwaliteit op, met een aanzienlijke daling van de concentraties van meerdere verontreinigende stoffen.

Concentraties verontreinigende stoffen Autoloze Zondag

| Concentraties verontreinigende stoffen Autoloze Zondag

De meest gebruikte verkeersassen werden het sterkst beïnvloed. Aan het meetstation Kunst-Wet daalden de concentraties NO en NO2 allebei met 80 procent tegenover een gemiddelde zondag.

In vergelijking met een gemiddelde weekdag is die daling nog meer uitgesproken: de NO- en NO2-waarden gingen dan respectievelijk met 90 procent en 86 procent omlaag.

Achtergrondgeluid

Minder auto's betekens uiteraard ook minder lawaai. De Brusselse meetstations namen tijdens Autoloze Zondag een sterke daling waar van het achtergrondgeluid, in vergelijking met de zondag die aan het evenement voorafging.

In de buurt van de meetstations bij autosnelwegen - aan de rand van de E411 in Oudergem en in de buurt van de E40 in Sint-Lambrechts-Woluwe - ging de akoestische druk met liefst 90 procent omlaag.

De meetstations aan de Houba de Strooperlaan in Brussel en de Waversesteenweg in Oudergem, konden een daling van 68 procent waarnemen.

Impact van het verkeer op de stad

De luchtkwaliteit in de stad is een bijzonder grote uitdaging. Volgens het Europees Milieuagentschap was de luchtvervuiling in België in 2018 verantwoordelijk voor 8.950 vroegtijdige overlijdens.

Autoloze Zondag moet ons eraan herinneren hoe groot de vervuiling door het wegverkeer wel niet is, want zowel de winst voor de luchtkwaliteit als de geluidsomgeving bij de (bijna volledige) afwezigheid van auto’s is opvallend groot.

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni