Waarden vier gevaarlijkste PFAS 'te hoog in helft van Brussels drinkwater'

© BRUZZ - Belga
18/11/2023
Updated: 19/11/2023 12.31u

In de helft van het Brussels drinkwater zit een te hoge concentratie van de vier gevaarlijkste PFAS. Dat schrijft La Dernière Heure en zegt Christophe De Beukelaer (Les Engagés) zondag aan BRUZZ. De vier PFAS (PFAS4) overschrijden de aanbevolen norm van 4 nanogram per liter water.

Het gaat over het PFAS4-niveau in het reservoir van Sint-Genesius-Rode, achterhaalde Brussels parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés). “Het PFAS4-niveau dat daar gedetecteerd is, overschrijdt ruimschoots de Deense norm (2 ng/l) en de indicatieve drempelwaarde die in Vlaanderen wordt gevolgd (4 ng/l)”, klinkt het.

Die laatste norm wordt aanbevolen door deskundigen en een Europees wetenschappelijk orgaan, die voorstellen om een dergelijk plafond in te voeren.

Tussen oktober 2021 en oktober van dit jaar bereikte de gemiddelde concentratie van Pfas4 6,9 ng/l in het reservoir van Rode, dat meer dan de helft van de Brusselse kranen bevoorraadt.

De reservoirs van Callois en Ukkel, die de andere helft van de Brusselaars bevoorraden, noteren ook concentraties die boven de Deense normen liggen, maar wel onder de aanbevolen niveaus.

Toekomstige Europese norm

Eerder deze week zei Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) nog dat de “toekomstige Europese PFAS-norm (van 100 nanogram per liter) nooit overschreden is in het Brussels kraantjeswater” voor de 20 PFAS die sinds 2020 door Vivaqua zijn gedetecteerd. Ook de alarmdrempel van 30 nanogram per liter die het Brussels Gewest wil invoeren, werd nooit overschreden, klonk het.

Maron werd in het Brussels parlement aan de tand gevoeld over de onthullingen in een RTBF-reportage over de aanwezigheid van PFAS in Henegouwen en over een brief van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Daarin waarschuwde zij haar Brusselse en Waalse collega's dat het drinkwater in Halle, dat aangeleverd werd door Vivaqua uit een Waals bekken, hoge PFAS-waarden had.

"Als minister ben ik bevoegd voor de normen en controle op de kwaliteit van het water dat wordt opgevangen en verdeeld in Brussel, waar de toekomstige Europese norm van 100 ng/liter (die vanaf 2026 ingaat, red.) nooit werd overschreden", benadrukte Maron woensdag in de bevoegde commissie van het Brussels parlement.

Hij preciseerde dat watermaatschappij Vivaqua op vraag van Leefmilieu Brussel "op PFAS controleert aan de kraan, in woningen, en dat die controles steeds negatief waren vergeleken met de toekomstige Europese norm."

'Niet-bindende streefwaarde'

In een persbericht zaterdag spreekt Maron sussende taal. "De Europese norm zal in Brussel worden opgelegd in het distributiewater vanaf begin 2024. Belangrijker nog, deze norm wordt nu al ruimschoots gerespecteerd in heel Brussel."

De groene minister wijst ook op de maatregelen die Vivaqua neemt om PFAS in het drinkwater tegen te gaan. "Maar het is tegelijkertijd essentieel om ook de vervuiling aan de bron te verminderen. Herstelmaatregelen kunnen niet alles en zijn ook duur voor de consument."

Maron herhaalt bovendien dat hij op lange termijn een "niet-bindende streefwaarde" wil instellen gericht op de 4 ng/l voor de PFAS4 die als extra gevaarlijk beschouwd worden. "Dit zijn extreem lage drempelwaarden, maar we moeten ernaar toe kunnen werken in overeenstemming met het voorzorgsbeginsel."

Over het reservoir in Sint-Genesius-Rode zegt Maron tot slot dat hij wenst dat "Vivaqua de strategie toelicht die wordt gevolgd om zo snel mogelijk onder deze indicatieve en ambitieuze drempelwaarde te geraken".

Beeld: Tom Coninckx

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni