De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

Zeven op de tien Odisee-studenten willen vaccin

© Belga
06/05/2021

71 procent van de studenten van de Odisee-hogeschool willen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van een bevraging bij 1.209 studenten. Zowat 14 procent twijfelt en 15 procent zou waarschijnlijk weigeren om zich te laten vaccineren. Wie zich wil laten vaccineren, blijkt dat te doen vanuit een persoonlijke motivatie, en niet vanwege externe druk.

"De bereidheid die we bij de studenten in deze bevraging zien, ligt in lijn met wat we zien in onze algemene Motivatiebarometer van begin april," verklaart UGent-onderzoeker Joachim Waterschoot. Odisee Hogeschool heeft 3 campussen in Brussel. "Ook daar zien we dat bij de jongste leeftijdsgroep, de 18- tot 35-jarigen, de vaccinatiebereidheid hoger is (68 procent) dan bij de midvolwassenen (35-55-jarigen). Dat spreekt het beeld tegen dat soms ontstaat dat jongeren hun verantwoordelijkheid niet willen opnemen in deze crisis. Er is duidelijk een substantieel deel van hen dat dat wel wil doen, vanuit een prosociale of vrijwillige motivatie."

Naast de hoge vaccinatiebereidheid leert de bevraging van Odisee en UGent ook dat de studenten veel meer tijd spenderen op de sociale media dan voor de coronacrisis: 18,9 procent van de studenten geeft aan meer dan vijf uur per dag door te brengen op sociale media, terwijl dat voor de crisis amper 6,2 procent was. En tot slot toont de bevraging opnieuw dat Odisee-studenten, net zoals hun leeftijdsgenoten, meer depressieve en angstige symptomen, minder vitaliteit en minder levenstevredenheid in het algemeen vertonen dan andere leeftijdsgroepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni