Een ambulance bij het Delta-ziekenhuis van de groep CHIREC (Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell), aan de Triomflaan in Oudergem

| Het Chirec-ziekenhuis in Oudergem

Zorg heeft te weinig middelen voor controle CST

Rojin Ferho
© BRUZZ
19/10/2021

De ziekenhuizen en woonzorgcentra vragen meer personeel en middelen om het Covid Safe Ticket te controleren. Dat is sinds 15 oktober verplicht voor bezoekers. Vooral in woonzorgcentra is de controle moeilijk, omdat de bezoekuren er uitgebreider zijn dan in ziekenhuizen.

"Er waren geen noemenswaardige incidenten de voorbije dagen, de meeste bezoekers toonden veel begrip," vertelt Patricia Lanssiers, algemeen directeur van GIBBIS, de zorgkoepel die 52 instellingen in Brussel vertegenwoordigt, waaronder 16 ziekenhuizen. Het gaat onder meer om de Chirec-ziekenhuizen of het universitair ziekenhuis Saint-Luc.

"Waar af en toe wel misverstanden over bestaan, is het onderscheid maken tussen een begeleider en een bezoeker van een patiënt," klinkt het. Begeleiders moeten geen CST tonen, bezoekers sinds 15 oktober wel, net als in de horeca en in sportvoorzieningen.

De instellingen ervaren wel praktische problemen. "Er is een gebrek aan personeel en middelen om het Covid Safe Ticket te controleren," zegt Lanssiers. "Vooral in de woonzorgcentra stelt dat probleem zich." De bezoekuren zijn daar uitgebreider, wat meer werk en dus meer inzet van het personeel betekent.

Vraag om extra steun

De vraag van de sector om ondersteuning en middelen wordt voorlopig niet beantwoordt door Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo). "Onze aanvraag werd geweigerd, maar deze week plannen we een nieuw overlegmoment." zegt Lanssiers. GIBBIS plant op dat overleg te vragen of er vrijwilligers kunnen ingezet worden voor de CST-controles in de ziekenhuizen en woonzorgcentra.

De corona-druk op de ziekenhuizen blijft in Brussel relatief constant. Op 19 oktober was het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag in Brussel onveranderd 13,4 per dag. Er liggen nu 204 personen in de Brusselse ziekenhuizen. Het aantal patiënten op intensieve zorg bedraagt 59. Dit is ongeveer een derde van alle Belgische patiënten op intensieve zorg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni