OPDRACHT

‘Big City’ is Engels voor ‘Grote Stad’. Brussel is een grote stad. In de reportages van ‘Big City’ op BRUZZ zoekt de journalist het antwoord op een vraag die onze lezers en kijkers hebben gesteld.

Bekijk de aflevering van Big City hierboven en beantwoord deze vragen:

  1. Maak kennis met Luana van Big City. Ze is op een speciale plek in Brussel, op wat voor soort plek zie je haar?
  2. Ken je het woord ‘geschiedenis’? Kan je het verschil uitleggen tussen ‘geschiedenis’ en ‘actualiteit’?
  3. In dit filmpje zie je veel schilderijen, waarom is dat denk je?

Meer weten?

  • Je ziet Luana in een grote schouwburg, of theaterzaal, in het bijzonder in de Muntschouwburg. Daar kan je gaan kijken naar opera.
  • Eigenlijk gaat deze Big City niet over actualiteit maar over geschiedenis, namelijk de geschiedenis van België. Actualiteit is wat nu gebeurt, en wat je ziet en hoort in het nieuws. Geschiedenis is wat vroeger is gebeurd.
  • Luana praat over opera omdat die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van België. België werd in 1830 onafhankelijk na een revolutie. Voor 1830 bestond België niet, maar waren we een deel van Nederland. De revolutie is begonnen na rellen en protesten die ontstonden in de operazaal, bij de opvoering van de opera ‘de stomme van portici’.

Klik hier voor de andere lessen uit het lespakket Week van de Brusselse actualiteit

20220822 logo week van brusselse actualiteit - hallo brussel


De week van de Brusselse actualiteit is een project van BRUZZ en Ligo Brusselleer. Het project wil NT2-studenten ingangen geven om Brussel te leren kennen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni