'Hariche gedraagt zich als neokolonialiste'

© Sander de Wilde

Gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) wil dat de schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden in de Stad Brussel bevoegd wordt voor onderwijs. Nu is dat de bevoegdheid van de schepen van Onderwijs Hariche, die zowel voor de Nederlandstalige als voor de Franstalige scholen instaat. N-VA sluit zich daarbij aan: 'Hariche gedraagt zich als een neokolonialiste ten aanzien van het Nederlandstalig onderwijs.'

Volgens Debaets is de aandacht voor het Nederlandstalig onderwijs in de stad bedroevend laag. "Het secundair onderwijs ondervindt daarvan de pijnlijke gevolgen", zegt het gemeenteraadslid. Ze wijst daarbij meteen naar de middelbare school Anneessens-Funck.

Anneessens-Funck
Die middelbare school kreeg eerder een ongunstig advies van de inspectie. Kort daarna werd de directeur geschorst, omdat die niet op school was tijdens de terreurdreiging.

"Ik maak me zorgen over de berichten dat de onderwijsadministratie van de stad Brussel zich nauwelijks bekommert over de staat van de Nederlandstalige scholen. Het feit dat de Brusselse schepen bevoegd voor Ondewijs Faouzia Hariche (PS) eentalig Frans is, bevordert de situatie natuurlijk niet. Zelfs als ze het zou willen: ze kan niet eens in dialoog treden met de leerkrachten", zegt Debaets.

Volgens Debaets heeft Hariche onvoldoende kennis en interesse "om de Nederlandstalige scholen er weer bovenop te helpen."

Neokolonialiste
N-VA is nog harder voor Hariche: "Ze is al 15 jaar schepen, maar dat volstaat blijkbaar niet om de taal te leren van de scholen waarvoor ze bevoegd is", klinkt het in een persbericht.

Volgens de partij bestuurt Hariche het Nederlandstalig onderwijs in de Stad Brussel als een "neokolonialiste". Ook de directeur-generaal van het onderwijs in de Stad Brussel en heel wat inspecteurs zijn volgens N-VA Nederlandsonkundig. De N-VA meldt dat acht Nederlandstalige scholen in Brussel problemen hebben met bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne.

“Dit PS-bestuur laat zich natuurlijk ook voelen op het terrein, waardoor bijvoorbeeld de stedelijke radicaliseringsambtenaar die met deze scholen in contact komt, een beroep moet doen op een collega van een andere gemeente omdat hijzelf geen Nederlands spreekt”, aldus gemeenteraadslid Johan Van den Driessche.

Ook hij stelt voor om de bevoegdheden voor het Nederlandstalig onderwijs over te dragen aan de schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden. "Stad Brussel is trouwens de enige Brusselse gemeente waar de Vlaamse schepen niet bevoegd is voor het eigen Nederlandstalig onderwijs", besluit Van den Driessche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook