Het grote gelijk: veelgestelde vragen

  

logo Het Grote Gelijk

Wat is Het grote gelijk juist? Hoe kan je deelnemen en hoe word je in contact gebracht met je tegenpool? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over Het grote gelijk.

1. Wat is Het grote gelijk en hoe werkt het?

Hoe vaak ga je in gesprek met iemand met een andere mening? Het grote gelijk wil je uit je filterbubbel halen. Door je samen te brengen met iemand met een andere kijk op de wereld.

We schotelen je zeven controversiële stellingen voor. Vervolgens koppelen we je aan iemand die op zoveel mogelijk vragen een verschillend antwoord heeft gegeven.

Zo kan je een gesprek aangaan met een tegenpool die je in gewone omstandigheden niet zou ontmoeten. Blijf je overtuigd van jouw mening of heeft jouw tegenpool toch een punt?

2. Wie zijn de partners van Het grote gelijk?

In België werkt BRUZZ samen met De Standaard, Knack en StampMedia. Het idee komt van het Duitse Zeit Online, dat in 2018 20.000 mensen bij elkaar bracht in Duitsland. Zeit Online staat ook in voor de technische ondersteuning van het project.

De verwerking van de gegevens voor BRUZZ gebeurt door De Standaard. Het bedrijf achter De Standaard, Mediahuis nv, treedt dus op als verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Contact: privacy@mediahuis.be of 03-210.02.10.

3. Waar en wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan vanaf donderdag 14 maart tot en met woensdag 10 april. Surf daarvoor naar www.bruzz.be/hetgrotegelijk of beantwoord een ja-neen-vraag.

We schotelen je in totaal zeven controversiële vragen voor, waarop je met ja of neen kan antwoorden. Vervolgens vragen we je iets meer over jezelf te vertellen, om het gesprek op gang te brengen als je in mei jouw tegenpool ontmoet. We hebben ook jouw contactgegevens nodig, zodat we je met jouw gesprekspartner in contact kunnen brengen.

Ook op de websites van onze partners Knack, StampMedia en De Standaard vind je de inschrijfmodule.

De verwerking van de gegevens voor BRUZZ gebeurt door De Standaard. Het bedrijf achter De Standaard, Mediahuis nv, treedt dus op als verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Contact: privacy@mediahuis.be of 03-210.02.10.

4. Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

Iedereen van 18 of ouder kan deelnemen. Je moet je wel registreren met jouw echte naam, e-mailadres en telefoonnummer. Wie met valse gegevens registreert, wordt uitgesloten.

We vragen je verder dat je je kan vrijmaken op 4 mei, en dat je tijdens de ontmoeting hoffelijk blijft en je openstelt voor de mening van jouw gesprekspartner.

5. Waarom krijg ik mails van My Country Talks?

Het grote gelijk bouwt verder op een idee van de nieuwswebsite Zeit Online. Dat bracht in 2017 en 2018 al duizenden Duitsers bij elkaar onder de noemer Deutschland spricht. Door het grote succes ging het concept ook internationaal onder de noemer My Country Talks.

Zo heet ook de software waarmee je je kan inschrijven en waarmee je aan jouw gesprekspartner zal worden gekoppeld. Alle mails van Het grote gelijk worden voor BRUZZ verstuurd door De Standaard via dit mailadres de-standaard@mycountrytalks.org.

De verwerking van de gegevens voor BRUZZ gebeurt door De Standaard. Het bedrijf achter De Standaard, Mediahuis nv, treedt dus op als verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Contact: privacy@mediahuis.be of 03-210.02.10.

6. Op basis van welke criteria wordt mijn gesprekspartner gekozen?

Na het afsluiten van de inschrijvingen worden alle kandidaten, ongeacht via welk medium ze zich hebben ingeschreven, bij elkaar gezet voor een geautomatiseerde koppeling. Wij zullen je een gesprekspartner voorstellen die bij jou in de buurt woont en die op zoveel mogelijk stellingen verschillend heeft geantwoord.

7. Wanneer weet ik wie ik ga ontmoeten?

Na het afsluiten van de inschrijvingen worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Je krijgt midden april een e-mail van De Standaard waarin we je een geanonimiseerde gesprekspartner voorstellen. Als zowel jij als jouw partner aangeeft elkaar te willen ontmoeten, krijgen jullie elkaars e-mailadres. Jouw gsm-nummer en adres worden niet gedeeld. Jullie kunnen zelf afspreken waar jullie elkaar zullen ontmoeten en hoe jullie elkaar kunnen herkennen.

8. Waar en wanneer ontmoet ik mijn gesprekspartner?

De Belgische editie van Het grote gelijk vindt plaats op zaterdag 4 mei 2019. Je spreekt zelf met jouw tegenpool af waar je elkaar wilt ontmoeten. We adviseren wel om dat op een publieke plek te doen: een koffiebar, een café of – als het weer het toelaat - een park. Maak dat jullie wel genoeg privacy hebben voor het gesprek. We raden jullie af om het gesprek bij iemand thuis te laten plaatsvinden.

BRUZZ en zijn partners organiseren op die dag ook een evenement in de KVS, waarop enkele gespreksduo’s worden uitgenodigd.

9. Wat gebeurt er precies tijdens de ontmoeting?

Er zijn geen echte spelregels: start gewoon een gesprek en ga vandaaruit verder. Je kan vertrekken vanuit de stellingen of vanuit de persoonlijke informatie die je over jezelf gaf. Voor een goed gesprek is het belangrijk dat je luistert naar wat jouw gesprekspartner te zeggen heeft en dat je openstaat voor elkaars standpunt. Blijf hoffelijk.

Hoe de discussie verloopt en waar je elkaar ontmoet, is aan jou. BRUZZ kan daar niet verantwoordelijk voor worden gesteld. We vragen je om voor, tijdens of na het gesprek een selfie te maken met jouw gesprekspartner, en die daarna aan ons te bezorgen.

10. Moeten we echt een selfie nemen tijdens de ontmoeting?

Ja, het liefst wel.

11. Wat gebeurt er na onze ontmoeting?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Je kan ons jouw feedback bezorgen via het online formulier van De Standaard. Hoe verliep de ontmoeting? Wat heb je onthouden van het gesprek? Je kan daar ook jouw selfie uploaden. Uiteraard staat het je vrij om ook na Het grote gelijk contact te houden met jouw tegenpool.

Het Grote Gelijk - logo