Hip Brussel beweent Café Walvis

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
07/09/2006
Café Walvis, het trendy café aan de Vlaamsepoort, tussen de Dansaertraat en de Vlaamsesteenweg, is niet meer. En dat verdriet hip Brussel zozeer dat zelfs politieke partijen en horecagoeroe Frédéric Nicolay op straat komen om te protesteren. De Walvis wordt vertimmerd tot chique restaurant.

Vorige week vrijdag half twee. Café Walvis is dicht en dat heeft zowat de volledige Ecolo-afdeling van Brussel-Stad op de been gebracht. Zelfs schepen van Stedenbouw en Cultuur Henri Simons is er, zijn collega van Handel, Philippe Decloux, niet. Ook Nicolay is er, hij heeft zelfs het leegstaande café (ook al in zijn bezit) recht tegenover de Walvis, op de hoek van de Dansaertstraat en de Barthélémylaan, geopend om soep te schenken voor de actievoerders. Maar plannen om een alternatief voor de Walvis te openen op de andere hoek heeft hij niet. Ook al zijn er (voorlopig) geen plannen met dat pand aan de overkant. Nicolay: "Ik ben geen brandweerman."

Super gentrification
Dat de sluiting van een café de gemoederen beroert, is niet uitzonderlijk in Brussel. Of zoals ene David schrijft op de website Brussel.blogt.be: "Zeer spijtige zaak. De sfeer was super, de mix uniek, Eva's vleesbrood lekker. Maar fantastisch toch hoe in Brussel beroering kan ontstaan over de sluiting van cafés: De Dolle Mol, Le Coq, Dada, Café Walvis..." Een andere blogger, Richard neemt de Ecolo's op de korrel: "Ja, en die manifestatie met zijn gekke mix van belangen heeft toch ook wel iets Brussels. de Ecolo's spannen Fred Nicolay, Mr. Gentrification in persoon voor hun kar. Al kan ik die mix best wel pruimen. Kan alleen maar hier, zulk politiek surrealisme."

Maar laat het nu net tegen de komst van een chique restaurant zijn dat Ecolo protesteert. Geen gentricifcation maar super gentrification, aldus Simons. Dat de 'progressieve' meerderheid van de stad Brussel niet gelukkig is met het verdwijnen van een trendy zaak die door autochtoon en allochtoon gefrequenteerd wordt, tot daar aan toe. Ertegen protesteren is andere koek. Er zijn binnenkort weliswaar gemeenteraadsverkiezingen, maar dat de filmproducer Dominique Janne er een chique restaurant wil installeren is ook een teken van vertrouwen in de stad. Of niet?Moet het Ecolo, na de reprimande van Agoria die de stad Brussel zeer bedrijfsonvriendelijk vindt, niet verheugen dat er geïnvesteerd wordt?

Michel Barnstijn, gemeenteraadslid en voormalig handelaar: "Was de Walvis in een zijstraat gelegen, dan was het minder erg geweest, maar hier op de grens van Brussel en Sint-Jans-Molenbeek bij het binnenrijden van de stad is een trendy café met terras ook aantrekkelijk voor een studentikoos publiek, beter dan een restaurant voor een select publiek, waar iedereen binnenzit. Maar natuurlijk is dat een private beslissing." Simons: "Waarom richt Janne geen restaurant in in de lege horecaruimte hier recht tegenover?"

Janne heeft het handelsfonds pas sinds kort in handen, voordien waren er drie eigenaars. Hij liep naar eigen zeggen - in de krant Het Laatste Nieuws - al langer met de idee rond om de zaak te vertimmeren, al wordt alleen de keuken onder handen genomen. Nu is het wachten op de opening van het restaurant - Janne hoopt zelfs een ster binnen te halen - en op de bestemming van de lege horecaruimte recht tegenover Café Walvis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni