Jette krijgt nieuw museum voor Belgische abstracte kunst

Tijdens de kerstperiode kwam er goed nieuws voor André Garitte, initiatiefnemer van het Réné Magritte Museum in de Jetse Esseghemstraat. Hij kreeg eindelijk de vergunning om het aanpalende pand te verbouwen tot museum voor abstracte kunst.

Kunstverzamelaar Garitte koestert al jaren plannen voor een museum voor abstracte kunst in de Esseghemstraat 137. Daarin zou hij zijn omvangrijke collectie Belgische abstracte kunst - zo’n 750 werken - kunnen onderbrengen. Maar de concretisering van het project kostte veel tijd. Garitte moest eerst wachten tot het hele huis te koop stond.

Intussen probeerde hij het financiële plaatje rond te krijgen. Aanvankelijk zou de gemeente Jette het huis kopen, om het vervolgens in erfpacht te geven aan de vzw van Garitte. Maar door de Dexiacrisis ging die piste niet door. Garitte kocht het huis uiteindelijk zelf. Nadat de plannen getekend waren, moest hij nog bijna twee jaar wachten op de bouwvergunning.

Die vergunning is er nu en alle bouwwensen werden ingewilligd. Garitte mag het voormalige brouwershuis uitbreiden met een achterbouw over de volledige hoogte. Bovenop komt er nog een extra, derde verdieping. En in de tuin wordt een gebouwtje van 6 op 6,5 meter neergezet, dat dienst zal doen als bijkomend zaaltje. Op de tweede verdieping wordt een doorgang gemaakt tussen beide musea.

De verbouwing zal 500.000 à 600.000 euro kosten, maar Garitte krijgt nu wel de steun van de gemeente. Die neemt 125.000 euro voor haar rekening. De bouwwerkzaamheden zullen over enkele maanden beginnen, eerst moet de aannemer nog gekozen worden. Garitte verwacht dat de werken twee jaar zullen duren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.