Jeugdboek: Rosie en Moussa

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
01/12/2010
Eerst was er het vervolgverhaal, tweewekelijks te lezen in ‘Zazie’, de kinderpagina van onze krant BDW. En toen had schrijver Michael De Cock de smaak zo te pakken dat er een boek van kwam. Een heuse ‘kinderstadsroman’, zeg maar. Rosie en Moussa is het hartveroverende verhaal van een vriendschap tussen twee stadskinderen.

Een heuse 'kinderstadsroman', zeg maar. Rosie en Moussa is het hartveroverende verhaal van een vriendschap tussen twee stadskinderen. Twee kinderen uit andere culturen ook, al legt De Cock daar niet al te veel nadruk op. Het is één van de vele kwaliteiten van dit boek: dat het zich overduidelijk in deze tijd en maatschappij afspeelt, en tegelijk plaats en tijd weet te overstijgen. Rosies vader is afwezig, de eigenlijke reden komen we niet te weten. Het flatgebouw waar Rosie woont, is volgepropt met mensen. Soms zijn ze wat verzuurd, soms een beetje excentriek, zoals het een volle grootstad past.

De kinderen lijken ook de plaats te missen om te spelen... allemaal elementen die wijzen op onze tijdgeest, met zijn pro's en contra's. De Cock toont zich een begenadigd observator: hij registreert maar is betrokken: tussen de regels lees je zijn subtiele commentaar. Met enkele korte, loepzuivere zinnen en een paar treffende beelden weet hij een hele wereld op te roepen. De zwierige, soms erg geestige zwart-wittekeningen van de Brusselse Judith Vanistendael maken het compleet: af en toe last ze ook een beeldend intermezzo in, dat de tekst aanvult, verlucht of nuanceert. Een aanrader!

!! Schrijver Michael De Cock en illustrator Judith Vanistendael lezen nu zaterdag 4 december voor uit Rosie en Moussa. Vanaf 10 uur kan je gaan luisteren in Passa Porta.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni