© Belga | De voorzitter van de rechtbank op het assisenproces tegen Natalia K.

22 jaar gevangenisstraf voor doodslag in Schaarbeek

© Belga
21/02/2022

Natalia K. (58) is maandagnamiddag voor het Brusselse hof van assisen veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor doodslag met een mes op haar 76-jarige partner op 15 november 2019 in Schaarbeek.

Het lichaam van de zeventiger werd gedeeltelijk naakt gevonden op de overloop van het appartement van de beschuldigde, met een afgehakte neus en zes tot zeven wonden ter hoogte van de romp.

De advocaten van de verdediging hadden zich tijdens het proces beroepen op artikel 71 van het strafwetboek, verwijzend naar onweerstaanbare dwang, wegens psychische stoornissen.

Ze hadden dat standpunt ondersteund met elementen uit haar verleden die deden vermoeden dat ze leed aan een psychose. Daarbij werd verwezen naar zelfmoordpogingen, een verblijf in een psychiatrische afdeling, en episodes van geweld en bewustzijnsverlies.

Ze opperden verder dat schildklieraandoeningen een rol konden spelen. In 2017 liet de beschuldigde haar schildklier verwijderen vanwege kanker en onderging sindsdien hormoonvervangende therapie.

Nauwkeurig en doordacht

De jury had die these verworpen. Een psychische stoornis had haar vermogens en de controle over haar gedrag op het moment van de feiten niet aangetast.

Er werd onder meer gewezen op het feit dat de vrouw nauwkeurig en doordacht had gehandeld, door te proberen bewijselementen te verbergen of telefoontjes te plegen. De juryleden wezen ook naar het psychiatrisch rapport dat zei dat de stoornissen waaraan de beschuldigde leed, slechts van de orde van neurosen waren.

De advocaat-generaal vorderde maandag een straf tussen 20 en 23 jaar opsluiting. Meester Karim Sedad vroeg de juryleden niet te kiezen voor wraak. "Ik vraag om genade, om haar niet te ontmenselijken. Ze is geen monster".

De juryleden hielden rekening met de leeftijd en gezondheidstoestand van Natalia K. om de uiteindelijke straf te bepalen. Gezien de straf noemde de advocaat-generaal het een risico dat de schuldige zou proberen zich aan de straf te onttrekken en vroeg haar onmiddellijke aanhouding.

De vraag van de verdediging om Natalia K. tijd te geven om haar zaken te regelen werd door het hof niet gevolgd. Na terugtrekking werd de onmiddellijke aanhouding beslist.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie