33 verdachten opgepakt voor valse documenten en mensensmokkel

Updated: 12-10-2018 - 17:39

De Brusselse federale gerechtelijke politie heeft een grote criminele organisatie ontmanteld die actief was in de handel in valse identiteitsdocumenten en mensensmokkel. Bij 38 huiszoekingen in het hele land zijn 33 verdachten opgepakt. 10 van hen zijn vrijdag voor de raadkamer verschenen.

22 verdachten werden initieel voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die plaatste 10 van hen onder aanhoudingsbevel en liet er 11 onder voorwaarden vrij. Die 21 mensen werden in verdenking gesteld voor mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid en gebruik van valsheid. De 22ste persoon werd vrijgelaten en niet in verdenking gesteld.

Het onderzoek ging van start begin februari 2018 toen de Brusselse FGP twee mannen van Afrikaanse herkomst in het vizier kreeg. Doorgedreven speurwerk leidde de onderzoekers naar de andere leden van de criminele organisatie. Het zou gaan om organisatoren, vervalsers, handelaars en heel wat klanten. De verdachten zijn voornamelijk van Afrikaanse herkomst en sommigen van hen worden ook van verdacht van mensensmokkel.

250 speurders

Afgelopen maandag vielen 250 Brusselse speurders en collega's uit andere provincies binnen op 38 adressen, 19 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 13 in Vlaanderen en 6 in Wallonië. Tijdens die huiszoekingen botste de politie op een site voor de aanmaak van valse identiteitsdocumenten, en trof ze meer dan 40 000 euro in cash aan, die in beslag werd genomen.

"Dit onderzoek maakt deel uit van de prioritaire inspanningen van de Brusselse federale gerechtelijke politie in het kader van het 'Kanaalplan'", klinkt het bij het Brusselse parket. "In dit plan wordt bijzondere aandacht besteed aan de problematiek van valse identiteitsdocumenten. Dankzij dit onderzoek werd het milieu van de handelaars in valse identiteitsdocumenten en mensensmokkelaars een zware klap toegebracht. De Brusselse FGP heeft tijdens de laatste twee jaren zeven gelijkaardige criminele organisaties opgerold heeft en verschillende sites voor de aanmaak van valse identiteitsdocumenten ontdekt."

Raadkamer

Tien verdachten die maandag werden opgepakt en aangehouden in een onderzoek naar een grote criminele organisatie die actief was in de handel in valse identiteitsdocumenten en mensensmokkel, zijn vandaag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Acht van hen blijven aangehouden. Voor een negende verdachte werd de zaak uitgesteld naar volgende week vrijdag. De laatste verdachte werd vrijgelaten onder voorwaarden.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?