| Agenten die jagen op zakkenrollers in het Zuidstation, zouden en masse overplaatsingen hebben aangevraagd (Archiefbeeld)

'Aantal diefstallen door zakkenrollers in Zuidstation serieus gestegen'

© BRUZZ
07/01/2018

De cel die gespecialiseerd is in de bestrijding van zakkenrollers bij de spoorwegpolitie loopt leeg, waardoor er tijdelijk minder controles zijn in het Zuidstation. Onder meer de diefstal van bijna een miljoen aan diamanten is het gevolg, schrijft La Dernière Heure. De federale politie ontkent een verband: volgens de woordvoerder vindt er in de eindejaars- en soldenperiode altijd meer zakkenrollerij plaats in het station.

Een spoorwegpolitie die enkel nog in de treinen, op de sporen en op de perrons zou bevoegd zijn, en niet meer in de stations. Dat is het voorstel dat minister van Binnenlandse Zaken – en dus bevoegd voor de politiediensten – Jan Jambon (N-VA) eind november deed. Volgens de minister zou de veiligheid in de stations op termijn verzekerd moeten worden door de lokale politie. Iedere politiezone zou dan zelf verantwoordelijk worden voor de stations op haar grondgebied.

De volledige reorganisatie van de federale spoorwegpolitie wordt inmiddels al een tijd voorbereid, tot ongerustheid van vele agenten. Vorige zomer sloegen Alain Kestemont (Défi) en Brussels parlementslid Fabian Maingain (Défi) al alarm over het grote personeelsverloop en als gevolg daarvan -tekort.

'Van twaalf naar twee agenten'

Volgens de krant La Dernière Heure hebben nog eens een pak agenten na de uitspraken van minister Jambon in de afgelopen weken een overplaatsing aangevraagd. De sectie Agil, gespecialiseerd in het bestrijden van zakkenrollerij, zou intussen quasi onbestaande zijn. Volgens de krant zou het aantal leden gedaald zijn van twaalf naar twee. De overige agenten zijn overgestapt naar andere afdelingen. Zo zou een deel nu bij de Trekkersbrigade van de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene, die eveneens in zakkenrollers gespecialiseerd is, werken.

Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie erkent tegenover BRUZZ dat een aantal leden van de eenheid gevraagd hebben om een overplaatsing, maar kan de precieze cijfers zondagnamiddag niet bevestigen. Agenten van andere afdelingen worden overgeplaatst en zullen opgeleid worden in het bestrijden van zakkenrollers om de leemte in te vullen.

Maar nog volgens La DH leidt het personeelsverloop bij de politie ertoe dat zakkenrollers momenteel vrij rustig hun gang kunnen gaan in het Zuidstation. De krant zegt bronnen te hebben die stellen dat in de afgelopen weken in het Zuidstation drie keer zo veel diefstallen gepleegd werden door zakkenrollers als daarvoor. Zo zou de iPhone van de Franse komiek Michael Youn er op 17 december gepikt zijn. Eén zakkenroller zou op 30 november zelfs een koffertje gestolen hebben met daarin maar liefst 830.000 euro aan diamanten.

Woordvoerder van de federale politie Peter De Waele zegt dat de toename van het aantal diefstallen volledig losstaat van het vertrek van gespecialiseerde agenten van de zakkenrolbrigade. "In de eindejaars- en zeker de soldenperiode worden altijd veel meer diefstallen gepleegd in het station."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Justitie, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni