Abdeslam en Ayari krijgen elk 20 jaar cel

© Belga
Updated: 23-04-2018 - 10:56

Zowel Salah Abdeslam als Sofien Ayari zijn schuldig aan moordpoging op agenten in een terroristische context. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank beslist. Beiden krijgen de maximumstraf van 20 jaar gevangenis.

De rechtbank legt de twee daarna geen beveiligingsperiode daarna. Dat had het federaal parket wel gevraagd. De verdediging heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Ze moeten samen een schadevergoeding van 315.000 euro betalen aan de zwaargewonde politie-agent en 142.000 euro aan de Belgische staat. Aan de andere agenten moeten ze sommen van 10.000 tot 15.000 euro betalen.

Oorlogswapens

Volgens de rechtbank heeft immers niet alleen de gedode Mohamed Belkaïd op de politie geschoten tijdens de schietpartij in de Driesstraat op 15 maart 2016, maar heeft minstens één van de twee anderen ook het vuur geopend. Bovendien hadden de drie duidelijk op voorhand afgesproken om zich met geweld en vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten.

De daders maakten gebruik van oorlogswapens, waarmee ze liefst 34 kogels afvuurden, en openden meteen het vuur toen de politie de deur van hun flat probeerde in te beuken. Daaruit blijkt volgens de rechtbank voldoende dat de daders de bedoeling hadden de agenten te doden.

Eén van de agenten raakte bovendien gewond aan het hoofd, wat voor de rechtbank een extra element was om de intentie om te doden bewezen te verklaren. Dat er toch geen doden gevallen zijn, is niet te wijten aan de verdachten zelf, zodat er zeker sprake is van een poging tot doodslag, aldus nog de rechtbank.

Terreurcel

De huiszoeking in de Driesstraat kaderde niet alleen in het onderzoek naar de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Zowel Belkaïd, Abdeslam als Ayari maakten deel uit van Islamitische Staat én van de terreurcel die bij die aanslagen betrokken was en andere aanslagen voorbereidde.

Ayari en Belkaïd waren immers in Syrië geweest en hadden zich daar bij IS gevoegd, terwijl uit brieven van Abdeslam die werden teruggevonden, bleek dat ook hij trouw had gezworen aan Abu-Bakr-al-Baghdadi, de leider van IS.

Het drietal zat ook al maandenlang ondergedoken, samen met andere leden van de terreurcel die verantwoordelijk geacht wordt voor de aanslagen in Parijs en Brussel. Het drietal had zich ook bewust voorbereid op een eventuele politie-inval en was duidelijk bereid om in een dergelijk geval vuurwapengeweld te gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?