"Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand verwond." Dat heeft hoofdverdachte Salah Abdeslam woensdag gezegd op het proces over de terreuraanslagen in Parijs van 13 november 2015 aan het begin van zijn eerste verhoor over de grond van de zaak, vijf maanden na de start van het proces in Parijs.
Abdeslam op assisenproces: 'Heb niemand vermoord of verwond'
"Sinds het begin van deze zaak, is men blijven kwaadspreken over mij," verklaarde de 32-jarige Fransman uit Molenbeek ook nog voor het bijzondere hof van assisen in Parijs.
Hij is de enige overlevende van de terreurcommando's die 130 mensen doodden in Parijs en Saint-Denis op 13 november 2015. Samen met hem staan wel nog verschillende andere (Brusselse) verdachten terecht.
Vanaf het begin van zijn verhoor gaf Abdeslam aan een spontane verklaring te willen afleggen. Hij hekelde de strenge straffen in terrorismezaken. "Als iemand in de toekomst met een bomkoffer in de metro zit en op het laatste moment wil terugkrabbelen, zal hij weten dat hij niet het recht heeft om dat te doen, omdat hij zal worden opgesloten en vernederd."
"Ik ben niet de enige (van de beschuldigden, red.) die het had over terugkrabbelen, we hebben al verschillende mensen horen zeggen: 'ik kan dit niet, ik ben van gedachte veranderd'", antwoordde Abdeslam. "De mensen die daar op de terrassen zaten (...) Ik ging zelf geregeld naar dat soort trendy cafés. ik trok een hemd aan, ik droeg parfum, dus om dan naar zo'n café te gaan om...", viel hij even stil. Over kandidaat-zelfmoordterroristen zei hij: "Er komt onvermijdelijk een moment dat je tegen jezelf zegt: 'doe ik het of doe ik het niet?', je blaast jezelf niet zomaar op."
Steun aan IS
De hoofdverdachte bevestigde zijn lidmaatschap van en steun aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). "De westerse wereld legt zijn ideologie op aan de rest van de wereld. (...) Voor ons moslims is dat een vernedering,", zei hij. "Ik steun IS, ik ben met hen, ik ben voor hen, ik hou van hen."
Abdeslam zei ook dat hij nooit naar Syrië ging, al was het wel "in zijn gedachten opgekomen." Zijn trouw aan IS dateert van begin 2015, toen zijn broer terugkeerde uit Syrië. Hoewel de moeder, de zus en de ex-verloofde werden verwacht als getuigen, daagden ze niet op. "Ze hebben laten weten dat ze niet van plan zijn om te reizen," zei voorzitter van de rechtbank Jean-Louis Périès aan het begin van de hoorzitting.
Militaire operaties
Op de vraag van rechtbankvoorzitter Périès wat zijn beweegredenen waren om betrokken te raken bij de activiteiten van de terroristische groepering, antwoordde Abdeslam dat hij geschokt was door video's van luchtaanvallen door de internationale coalitie in Syrië.
"Militaire operaties," zo omschrijft Abdeslam de aanslagen. "Wanneer IS besluit aanvallen uit te voeren, militaire operaties op Europees grondgebied, is dat niet met het doel zwarte vlaggen boven het Westen te laten wapperen," vervolgde hij. "Er zijn twee soorten militaire operaties: de offensieve jihad om land te veroveren en de defensieve jihad om het grondgebied van de IS te verdedigen. Dit was ter verdediging tegen de coalitie die IS bombardeerde."
"Is het een militaire operatie om een concertzaal of restaurants aan te vallen?", zo vroeg Périès. "Ze werkten met de middelen die voorhanden waren. (...) Als er burgerslachtoffers vielen, was dat om indruk te maken," verdedigde de beschuldigde zich.
Gevraagd naar een blitzbezoek dat hij in de zomer van 2015 bracht aan Griekenland, samen met een andere verdachte in het proces, Ahmed Damani, die kort daarvoor naar Syrië was vertrokken, sprak Salah Abdeslam van een "roadtrip om adem te halen." "Ik weet dat voor u alles verband houdt met de aanslagen, maar er is ook het sociale leven," zei hij.
Brief van moeder Salah Abdeslam
De rechtbank las ook een brief voor die de moeder van Salah Abdeslam heeft gestuurd. Ze legt daarin vooral uit waarom ze niet naar Parijs gekomen is. Een van de redenen was haar "pijn" bij het zien van haar zoon in de beklaagdenbank. Ze beschrijft Abdeslam als een respectvolle man die "jeugdig kattenkwaad" uithaalde. Ze roept ook op hem te veroordelen "voor wat hij gedaan heeft" en ze zegt dat haar gedachten bij alle slachtoffers en hun families zijn.
De moeder van Brahim en Salah Abdeslam beschrijft het verlies van de eerste en haar moeite om de tweede te zien "wegzinken in de gevangenis." "In dit drama heb ik Brahim verloren, natuurlijk heeft hij daarvoor gekozen, maar geen enkele moeder zou dit moeten meemaken," klinkt het.
Slachtoffers ontmoeten
Op het proces rond de aanslagen van Parijs in november 2015 heeft Abdeslam woensdag gezegd bereid te zijn slachtoffers te ontmoeten. De Fransman zei aandachtig te hebben geluisterd naar de slachtoffers en hun families tijdens het proces. "Ik ben bereid sommige mensen te ontmoeten, burgerlijke partijen, indien dit hen kan helpen, en niet voor een strafvermindering", aldus Abdeslam.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Salah Abdeslam , terrorisme , proces 13 november 2015 , proces aanslagen Parijs , aanslagen Parijs