Abdeslam vastgehouden in de gevangenis van Itter

© Belga Image
| Salah Abdeslam (archiefbeeld).
Updated: 13-07-2022 - 14:05

Salah Abdeslam is uit de gevangenis van het Franse Fleury-Mérogis gehaald om overgebracht te worden naar de gevangenis van Itter. Dat heeft het federaal parket bevestigd. Ook Ahmed Ayari/Alhaj, Osama Krayem en Ali El Haddad Asufi worden naar ons land overgebracht. Mohamed Abrini, 'de man met het hoedje', is dinsdag al in België aangekomen.

Het federaal parket heeft bevestigd dat Salah Abdeslam uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, in het Franse departement Essonne, is gehaald en is overgebracht naar België. Hij moet in ons land voor assisen verschijnen voor zijn aandeel in de aanslagen van maart 2016 in Brussel en Zaventem. "Omwille van veiligheidsredenen wordt er geen verdere informatie meegedeeld," voegt het parket daar nog aan toe.

De in Brussel geboren Fransman werd tussen 08.00 en 08.30 uur opgehaald in de gevangenis door leden van het interventieteam van de Gendarmerie (GIGN) en naar de luchthaven van Vélizy-Villacoublay (Yvelines) gebracht, waar hij per vliegtuig richting België vertrok, aldus de bronnen. In welke gevangenis hij verblijft, werd officieel niet gemeld om veiligheidsredenen, maar verschillende media schrijven dat het gaat om de gevangenis in het Waals-Brabantse Ittre.

Abdeslam is het nog enige levende lid van het commando dat 130 mensen heeft gedood in Parijs en Saint-Denis op 13 november 2015. Hij werd op 29 juni veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om vrij te komen door het speciale assisenhof in Parijs. Hij ging niet in beroep tegen het vonnis.

Negen maanden

Het proces van de aanslagen in België begint in het najaar. De samenstelling van de jury is gepland voor 10 oktober, op 12 september is er een voorbereidende zitting. Het proces zou tot negen maanden kunnen duren.

Naast Abdeslam moeten ook Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi zich voor het Belgische gerecht verantwoorden. Abrini, Krayem, Ayari en Asufi werden ook berecht in Parijs en moeten dus ook naar ons land overgebracht worden.

Abrini, 'de man met het hoedje', kwam dinsdag aan in België en werd opgesloten in een gevangenis in het land, aldus twee andere bronnen en zijn advocaat Stanislas Eskenazi.

Abdeslam werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek, nadat hij zich verschillende maanden had kunnen schuilhouden. Hij werd een maand later uitgeleverd aan Frankrijk op basis van een Europees aanhoudingsmandaat. Na het proces in België wordt hij weer naar Frankrijk gebracht om zijn straf uit te zitten. Wanneer alle veroordelingen definitief zijn, kan hij er juridisch gezien ook voor kiezen om zijn straf uit te zitten in ons land, waar hij opgegroeid is en waar zijn familie woont.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?