20210915 1767 Driesstraat 1

| Een sniper houdt het huis in de Driesstraat onder schot waar Salah Abdeslam voor het eerst opdook na de aanslagen in Parijs.

Abid Aberkan bood onderdak aan Abdeslam: 'Was een emotionele beslissing'

© Belga
22/04/2022

"Salah Abdeslam opvangen na de schietpartij in de Driesstraat, was een emotionele beslissing, geen rationele." Dat heeft Abid Aberkane, de neef van Salah Abdeslam, vrijdag verklaard op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. "Ik besef dat ik mijn familie in gevaar heb gebracht maar ik heb er toen niet bij nagedacht."

Aberkane ving Abdeslam en een andere terreurverdachte, Sofien Ayari, op nadat die twee op 15 maart 2016 aan de politie ontsnapten na een felle schietpartij in de Driesstraat in Vorst.

Beiden kregen onderdak in de kelder van de woning van Aberkanes moeder, tot de politie daar op 18 maart 2016 binnenviel en beiden arresteerde.

"Na zijn ontsnapping uit de Driesstraat was Salah aan mijn voordeur komen bellen om aan mijn echtgenote naar mijn telefoonnummer te vragen", zei Abid Aberkane.

"Hij heeft me dan gebeld en om hulp gevraagd. Ik voelde me verplicht hem te helpen, ik kende hem al van toen hij klein was. Ik wist toen ook nog niet dat er een schietpartij was geweest, Salah heeft me alleen gezegd dat hij ontsnapt was. Volgens hem kon hij niet maar Mohamed Abrini en de anderen omdat hij niet wist waar die waren."

Tweetal uur

Volgens Aberkane bracht hij in die drie dagen in totaal slechts een tweetal uur door met Salah Abdeslam en Sofien Ayari. "Ik heb niet veel vragen gesteld, ik wilde daar wat mee wachten", zei Aberkane.

"Ik kende Salah ook niet als een agressief iemand, daarom wou ik wel vragen wat er gebeurd was, maar daar heb ik niet de tijd voor gehad. Salah wou zich schuilhouden tot de zaken wat gekalmeerd waren. Ik wist nog niet wat ik met hem ging doen, ik zou wel een oplossing gezocht hebben waardoor hij kon vertrekken."

Abid Aberkane toonde in die periode veel interesse voor Islamitische Staat en de propagandavideo's die de terreurgroep verspreidde. "Net zoals veel andere mensen in die periode, bijna iedereen was daarmee bezig", verklaarde de man daarover.

"Het leek wel een drug, hoe meer je er bekeek, hoe meer je in de greep ervan kwam. Ik weet niet waarom ik er zo door gefascineerd was. Ik was enkele maanden eerder gestopt met roken en cannabis gebruiken, en ben me dan gaan interesseren voor religie. Met een aantal zaken die ik bij IS zag, ging ik akkoord, met andere totaal niet. Sinds ik uit de gevangenis ben vrijgelaten, heb ik dergelijke video's niet meer bekeken."

Aberkane was niet alleen bevriend met Salah Abdeslam maar kende ook diens broer Brahim, en Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani.

"Zij hadden ook veel interesse in Islamitische Staat, maar dat was toen niet abnormaal, de hele wijk zat mee in die trip", aldus nog Aberkane.

"Maar ik heb uit hun mond niet gehoord dat we naar Syrië moesten vertrekken en aan de jihad moesten deelnemen. Alleen Brahim Abdeslam sprak daarover."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Salah Abdeslam, Driesstraat, Schietpartij Driesstraat, Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni