onderzoekscommissie Samusocial Pascale Peraïta hoorzitting voormalig voorzitster Brusselse OCMW

| De aanbeveling van de parlementaire onderzoekscommissie om de zitpenningen terug te laten betalen, is "pure politieke inmenging”, zegt de advocaat van Pascale Peraïta.

Advocaat Peraïta: ‘Zullen zitpenningen niet terugbetalen’

Mathias Declercq
© BRUZZ
20/03/2018
Updated: 20/03/2018 13.35u

Pascale Peraïta heeft “goede hoop en een solide dossier” om de 280.000 euro aan ontslagvergoedingen van Samusocial te verkrijgen. Maar de zitpenningen terugbetalen aan de organisatie, zal dan weer niet gebeuren, zegt haar advocaat aan BRUZZ. “Die vergoedingen kreeg mijn cliënt voor effectief geleverd werk. Bovendien heeft de onderzoekscommissie geen enkel recht om Samusocial te dwingen die zitpenningen terug te vorderen."

Dinsdagochtend raakte bekend dat ex-directrice en ex-bestuurslid Pascale Peraïta 280.000 euro aan ontslagvergoedingen eist van Samusocial. De daklozenorganisatie had Peraïta in oktober 2017 om dringende reden ontslagen, zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding, nadat bleek dat Peraïta en voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur zich hadden verrijkt met zitpenningen voor vergaderingen waarvoor geen verslagen bestaan.

De advocaat van Pascale Peraïta, meester Quentin Wauters, bevestigt dat bedrag aan onze redactie. “Wij eisen 220.000 euro aan ontslagvergoeding. Daar komt nog eens 60.000 euro bovenop omdat Samusocial het politiek verlof van mijn cliënt niet heeft gerespecteerd.” Peraïta was immers op politiek verlof zonder wedde als directrice bij Samusocial. Wanneer een politiek mandaat ten einde komt – Peraïta moest opstappen als OCMW-raadslid en als lid van de PS - geniet de werknemer nog zes maanden bescherming van ontslag bij de organisatie waar hij of zij op politiek verlof is. “Mevrouw Peraïta is dus tijdens haar politiek verlof ontslagen”, stelt Wauters.

"We betwisten de foutieve motieven van Samusocial om mijn cliënte om dringende reden te ontslaan.”

Quentin Wauters, advocaat Pascale Peraïta

Wauters heeft “goede hoop en een solide dossier” om het “onrechtmatig ontslag” van Pascale Peraïta aan te vechten bij de arbeidsrechtbank. “Het is simpel: we contesteren de foutieve motieven van Samusocial om mijn cliënte om dringende reden te ontslaan.” Daarmee doelt Wauters op het feit dat een ontslag om dringende redenen moet gebeuren binnen een termijn van drie dagen nadat de werkgever kennis heeft genomen van de vastgestelde fouten. Bij Samusocial trad het ontslag pas in werking toen Peraïta aankondigde terug te willen keren als directrice, maanden na het naar buiten komen van de vermeende feiten. Volgens Wauters zouden er dus geen of te weinig zwaarwegende feiten die zich voorafgaand aan de drie dagen voor het ontslag van Peraïta afspeelden om een dringend ontslag te rechtvaardigen.

‘Commissie heeft geen autoriteit’

In de tussentijd heeft de parlementaire onderzoekscommissie naar Samusocial wel als aanbeveling geformuleerd dat de zitpenningen onterecht zijn uitgekeerd aan Yvan Mayeur en Pacale Peraïta. Zij zouden zo elk 110.000 euro moeten terugbetalen aan de daklozenorganisatie.

Maar dat zal Pascale Peraïta niet doen, bevestigt haar advocaat. “We wachten het definitieve rapport van de commissie nog af. Maar we kunnen nu al zeggen dat mevrouw Peraïta die bedragen niet zal terugbetalen. Ten eerste betreft het vergoedingen voor werk dat effectief geleverd is. Daarbij heeft de commissie – die bestaat uit parlementsleden van de GGC – geen enkele autoriteit om een privé-vzw zoals Samusocial te dwingen om zitpenningen terug te vorderen. Dat is puur politieke inmenging”, besluit Wauters.

Samusocial wil zitpenningen terug

Maar Samusocial laat weten dat ze deze week een rechtsvordering neerlegt bij de rechtbank om zo het geld - volgens Samusocial 120.000 euro - "aan onrechtmatig ontvangen presentiegelden" officieel terug te eisen.

Daarnaast reageerde de organisatie dinsdagmiddag zelf al kort op het nieuws dat Peraïta hen voor de arbeidsrechtbank sleept. De organisatie zegt "akte te nemen" van de klacht van Peraïta en noemt het een "klassieke procedure".

Olivier Rijckaert, advocaat Samusocial

| Olivier Rijckaert, advocaat Samusocial

De daklozenorganisatie heeft zich ook burgerlijke partij gesteld tegen Peraïta "met het oog op vergoeding van alle geleden financiële en morele schade". De organisatie verloor immers in de nasleep van het Samusocial-schandaal heel wat donaties van sponsors. Samusocial zag naar eigen zeggen 30 procent van hun normale donaties in rook opgaan, goed voor zo'n 11.000 euro per maand.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Samusocial, Pasale Peraïta, Yvan Mayeur, parlementaire onderzoekscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni