Albanese broers opnieuw veroordeeld tot zware celstraffen

© Bart Dewaele
| Vanaf 2012 begonnen de broers zich ook in te werken in het prostitutiemilieu, en dan voornamelijk in de Alhambrawijk.

Twee broers van een Albanese familie zijn donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 5 en 8 jaar omdat ze maandenlang cocaïne hadden ingevoerd vanuit Nederland. Vijf andere verdachten kregen voor dezelfde feiten celstraffen van 30 maanden tot 6 jaar.

De twee broers, Safet Rustemi en Sead Selhani, liepen de voorbije jaren al verschillende jarenlange celstraffen op voor drughandel en exploitatie van de prostitutie. Safet Rustemi kreeg donderdag, in een apart drugsdossier, bovendien nog een extra celstraf van 5 jaar.

De familie Rustemi of Selhani heeft de laatste jaren een uitermate kwalijke reputatie opgebouwd bij het Brusselse gerecht. Nadat de familie in thuisland Albanië al gelinkt werd aan verschillende moorden, trok ze naar Italië waar ze met het nodige geweld en een volslagen gebrek aan scrupules een prostitutienetwerk uitbouwde, dat uiteindelijk in 2014 werd opgerold.

Vanaf 2012 begon ze zich ook in te werken in het Brusselse prostitutiemilieu, en dan voornamelijk in de Alhambrawijk. Ook daar maakten de Rustemi's gebruik van geweld en afpersing om hun plaats te veroveren. In het voorjaar van 2015 werd hun organisatie echter ontmanteld en vier van de broers Rustemi, Sead, Safet, Bardhyl en Ilir liepen celstraffen op van respectievelijk 16, 9, 6 en 6 jaar.

De familie Rustemi staat ook centraal in verschillende drugsdossiers. In één ervan maakte de federale politie gebruik van een undercoveragent om in de zomer van 2015 een valse drugdeal te organiseren in het Sheraton-hotel in Brussel. Daar werden toen twee verdachten opgepakt en 15 kilogram cocaïne en 525.000 euro in beslag genomen. In dat dossier werd Sead Selhani veroordeeld tot 8 jaar cel.

Dealen vanuit de cel

Hun aanvaringen met het Brusselse gerecht lijken de broers Rustemi/Selhani niet te hebben afgeschrikt want nadat ze in juni 2015 in eerste aanleg veroordeeld waren voor hun criminele praktijken in de Alhambrawijk en in afwachting van het proces over die feiten voor het hof van beroep, zaten de broers niet stil. Volgens het vonnis dat de Brusselse correctionele donderdag uitsprak organiseerden ze minstens tussen april 2016 en eind 2016 de invoer van aanzienlijke hoeveelheden cocaïne vanuit Nederland, die vervolgens in Brussel aan de man werden gebracht. Pikant detail, Sead Selhani verbleef die hele tijd in voorlopige hechtenis in andere dossiers maar dat verhinderde hem niet om vanuit zijn cel een vinger in de pap te houden.

Sead Selhani werd donderdag veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar, die wel bovenop de 8 jaar cel komt die hij opliep voor de valse drugdeal in het Sheraton-hotel. Safet Rustemi, die intussen is uitgewezen naar Albanië, werd bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel. Beide broers kregen ook een boete van 60.000 euro. Vijf andere verdachten kregen celstraffen van 30 maanden tot 6 jaar en geldboetes van 6.000 tot 30.000 euro.

In een apart vonnis werd Safet Rustemi dan weer veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar en een geldboete van 30.000 euro omdat hij een drughandel had opgezet naar Zwitserland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?