Anderlechtenaar vangt bot in emoji-proces tegen ex-Miss België

© Romanie Schotte via Instagram
| De bewuste post op Instagram.

Voormalig Miss België Romanie Schotte moet geen schadevergoeding betalen voor de emoji van een 'lachend kakje' die ze op haar Instagrampagina plaatste. Dat heeft de burgerlijke rechtbank in Brugge beslist. Een Nederlander uit Anderlecht had daar 20.000 euro schadevergoeding voor geëist.

In mei 2016 plaatste de twintigjarige Brugse een foto van zichzelf op de bus op haar Instagramaccount. Op de afbeelding was in de achtergrond een nors kijkende man van Afrikaanse origine te zien. Een volger postte "that nigga", waarop Schotte reageerde met 'I know' en de bewuste emoticon van een lachende drol.

Een Nederlander uit Anderlecht beweerde dat hij hinder ondervond door de media-aandacht rond de foto. Volgens zijn advocaat werd hij meermaals uitgelachen door mensen die hem herkenden. Bovendien voelde hij zich geschaad in zijn eer en waardigheid als zwarte man. K.B. eiste een schadevergoeding van 20.000 euro van de ex-miss. De verdediging pleitte dat K.B. zelfs niet de man op de bewuste Instagram-foto is.

De rechter stelde vast dat de Nederlander niet op de zitting aanwezig was en slechts twee foto's voorlegde. "De rechtbank ziet geen gelijkenis tussen de man op de foto die op de bus werd genomen en de foto die eiser neerlegde. Laatstgenoemde foto toont een man die er ogenschijnlijk jonger uitziet." De foto op zijn identiteitskaart vertoont wel een zekere gelijkenis, maar is volgens de rechter te klein en te donker om zekerheid te hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?