De volksjury op het Brusselse assisenproces rond de moord op een dertiger in Matongé moet dan toch niet worden vervangen nadat vorige week bleek dat er stukken uit een verwijderd deskundigenverslag waren opgenomen in de akte van beschuldiging. Het hof zegt "vertrouwen te hebben in de juryleden die een eed hebben gezworen om onafhankelijk te oordelen”.

De zaak draait rond de moord op de 32-jarige Diedonné Bula, die op 29 september 2019 werd neergestoken toen hij aan het wandelen was in een winkelcentrum aan de Waversesteenweg in Elsene. Bula was lid van de stadsbende ‘Mafia Africaine’ en zou in het kader van een interne afrekening zijn vermoord. Zeven beschuldigden moeten zich verantwoorden en riskeren een levenslange opsluiting.

Het assisenproces ging vorige week al van start, maar moest worden onderbroken omdat er een probleem was met de akte van beschuldiging die de jury had ontvangen bij de start van de zaak. Na de preliminaire zitting van 5 september had de assisenvoorzitster namelijk beslist om het psychiatrisch verslag over hoofdverdachte Daniel N. uit het dossier te laten verwijderen. Het hof had de argumentatie van de verdediging gevolgd dat het expertiserapport op zijn zachts gezegd ‘vooringenomen’ was.

Vorige week donderdag, bij het voorlezen van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie, bleek dat er nog verschillende passages uit het verwijderde psychiatrisch verslag waren opgenomen in de akte die de jury onder ogen had gekregen.

Vermoeden van onschuld

Volgens de verdediging werd daarmee het vermoeden van onschuld geschonden en kon de zaak enkel worden voortgezet met een nieuwe jury, die de gewraakte passages niet hebben kunnen lezen.

Na twee dagen pleidooien besliste de assisenvoorzitter maandagnamiddag om het proces toch te laten doorgaan. Volgens de voorzitster van het assisenhof werd het recht op een eerlijk proces niet geschonden en zal de jury tijdens het proces geen rekening houden met de bewuste passages. “Het hof heeft vertrouwen in de juryleden die een eed hebben gezworen om onafhankelijk te oordelen”, aldus de voorzitster.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni