Autopsieverslagen slachtoffers 22 maart gestolen

© Maarten Coosemans/BRUZZ
Updated: 08-01-2019 - 20:51

Bij een inbraak in het parketgebouw in Brussel zijn alle autopsieverslagen gestolen van de slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart.

Dat heeft VTM NIEUWS vernomen.

De inbraak gebeurde donderdag in het kantoor van de wetsdokter, maar het nieuws raakt nu pas bekend. Al die verslagen stonden op één harde schijf, samen met andere gerechtelijke documenten. "Het is niet duidelijk waarom de schijf gestolen werd," zegt Ine Van Wymersch van het parket. Zij laat ook weten dat de gegevens niet voorgoed verloren zijn. "We hebben bijvoorbeeld ook nog altijd de papieren versies."

Het is ook niet duidelijk of de dief gericht op zoek was naar de autopsieverslagen.

Verdachte opgepakt

De politie heeft een verdachte opgepakt, die verschijnt morgen/woensdag voor de Brusselse raadkamer. De opgepakte verdachte heeft ook geen enkele link met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers. Volgens het Brusselse parket ontkent de man wel elke betrokkenheid bij de diefstal.

"Dit is zeer verbazingwekkend nieuws. We stellen ons de vraag waarom specifiek deze zaken gestolen worden. Het is tamelijk onbegrijpelijk, het laatste wat je zou verwachten, dat er interesse bestaat voor dergelijke informatie," verklaart Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe, aan VTM Nieuws.

'Betreuren dat slachtoffers nieuws via pers vernemen'

Het federaal parket betreurt dat de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 via de pers hebben moeten vernemen dat er autopsierapporten gestolen zijn. "Wij beschikken over een cel die zich specifiek bezighoudt met de slachtoffers en steeds probeert alles te doen om de slachtoffers tijdig op de hoogte te brengen", zegt Eric Van Duyse van het federaal parket.

"In dit geval hadden we gevraagd om 24 uur te wachten met de berichtgeving over de diefstal, om ons de tijd te geven de slachtoffers persoonlijk te verwittigen zodat zij dit nieuws niet via de pers zouden vernemen. Dat is ons geweigerd en we betreuren dan ook dat de slachtoffers dit nu via de pers hebben moeten vernemen."

Nog volgens het federaal parket zou de diefstal van de harde schijf geen gevolgen hebben voor het onderzoek naar de aanslagen zelf.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?