Bende vervalste zelfs Mobib-kaarten, parket eist tot 8 jaar cel

© Belga
08/11/2019

Het Brusselse parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van 30 maanden tot 8 jaar gevorderd tegen 5 mannen met de Marokkaanse nationaliteit. Die zouden jarenlang in het Brusselse valse identiteitsdocumenten gemaakt en verkocht hebben. Bij een huiszoeking troffen speurders onder meer een lamineermachine en een scanner aan.

Het onderzoek naar de vijf ging in de zomer van 2018 van start maar het beweerde kopstuk bezorgde Brusselse politiemensen al jaren kopzorgen. "Al sinds 2010 duikt in verschillende onderzoeken naar mensensmokkelaars en valse identiteitsdocumenten eenzelfde personage op, bijgenaamd 'de Egyptenaar'", zei substitute Marie Delahaye.

"Het ging om een man die valse documenten maakte en telkens de mark overnam van andere bendes wanneer die werden opgerold. Tot nog toe waren de politiediensten er niet in geslaagd die 'Egyptenaar' te identificeren maar aan de hand van een Italiaanse identiteitskaart die een verdachte in een ander dossier bij had, is dat nu wel gelukt."

Volgens het parket was de "Egyptenaar" Y.H., een Marokkaanse man van 51 jaar die al jarenlang in Europa woonde. Hij was eerder al in Nederland veroordeeld voor handel in valse papieren, en had nadien zijn praktijken in het Brusselse voortgezet.

Ook Mobib-kaarten

Op basis van authentieke paspoorten van landen uit de hele wereld werden valse Belgische identiteitsdocumenten gemaakt, maar ook Mobib-kaarten, busabonnementen, SIS-kaarten en rijbewijzen. Daarvoor kon Y.H. onder meer rekenen op D., een andere Marokkaanse vijftiger die al in aanraking was gekomen met het gerecht.

"In het voorjaar van 2017 was hij al opgepakt in een ander onderzoek naar valse papieren en toen was bij hem thuis een vervalserslabo aangetroffen", aldus het parket. "Hij werd daarin vrijgelaten en ging opnieuw aan de slag voor 'de Egyptenaar'."

Ditmaal vervalste hij de documenten echter niet bij thuis, maar boven de winkel van M.G., een Marokkaanse zestiger. Bij een huiszoeking in dat pand troffen de speurders in maart 2019 een laptop aan, een scanner en een lamineermachine. Huiszoekingen bij de andere verdachten leverde verschillende gegevensdragers op met bestellingen voor valse papieren, honderden pasfoto's, modellen van buitenlandse en Belgische identiteitsbewijzen en paspoorten.

Tienduizenden euro's

Volgens het parket hadden de verdachten aanzienlijke geldsommen verdiend met hun handeltje. Dat moest blijken uit de cash stortingen van soms tienduizenden euro's die ze in de maanden voor hun arrestatie hadden uitgevoerd.

Het parket eiste vrijdag 8 jaar cel voor Y.H en D., 6 jaar cel voor M.G. en gevangenisstraffen van 5 jaar en 30 maanden voor twee andere verdachten, tussenpersonen in de documentenhandel. Het vonnis valt over enkele weken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Valse papieren , brusselse parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni