20211027 1773 Fietskoeriers
© Belga | Themabeeld van Deliveroo-koeriers

Beroep Deliveroo tegen beslissing Commissie Arbeidsrelaties is zonder voorwerp

© Belga
17/01/2022

De vordering van Deliveroo in een geschil met de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie is er één zonder voorwerp geworden. Dat blijkt uit een vorige week uitgesproken arrest van het Brusselse arbeidshof. Het geschil ging over het statuut van de koeriers en de vraag of ze zelfstandigen of loontrekkenden zijn.

In januari 2018 vroegen twee koeriers aan de commissie of het correct was om als koerier voor Deliveroo te werken onder het zelfstandigenstatuut. Eind februari 2018 antwoordde de commissie dat een dergelijke activiteit niet als zelfstandige, maar als loontrekkende moest worden uitgeoefend. In april 2018 tekende Deliveroo tegen deze beslissing beroep aan.

Het arbeidshof oordeelt nu dat het beroep zonder voorwerp is "aangezien beslissingen van de commissie na drie jaar hun geldigheid verliezen."

Dienstverlener of zelfstandige

Ter herinnering: in 2017 had Deliveroo, dat twee jaar in België gevestigd was, zijn ongeveer 2.000 koeriers voorgesteld om ofwel 'dienstverlener in het kader van de deeleconomie' te worden, een bijzonder statuut met een voordelig fiscaal regime onder een bepaald inkomensplafond, ofwel zelfstandige te worden.

In 2018 gelastte de arbeidsauditeur een sociaal onderzoek naar het werkelijke statuut van koeriers op het platform. Na twee jaar en het verhoor van 115 koeriers was hij van mening dat de arbeidsverhouding geherkwalificeerd moest worden en aanzien als een werkgever-werknemerrelatie. De Belgische Staat trad vervolgens op in het dossier om de niet-betaalde sociale bijdragen te vorderen.

Zevenentwintig koeriers waren ook partij in het geschil en eisten de erkenning van het statuut van werknemer en de aangifte bij de RSZ van hun diensten en het achterstallige loon sinds 2018.

Franstalige rechtbank

In haar vonnis van vorige maand volgde de Franstalige arbeidsrechtbank het standpunt van de arbeidsauditeur niet. De rechtbank stelde Deliveroo in het gelijk door te stellen dat er geen reden is om de relatie tussen zelfstandige bezorgers en het maaltijdbezorgplatform van Deliveroo te herkwalificeren als een arbeidsovereenkomst.

In het vonnis wees de rechtbank er onder meer op dat de koeriers de vrijheid hebben om hun werk zelf te organiseren (ze kunnen bijvoorbeeld leveringen weigeren), en dat uit het onderzoek niet bleek dat er sprake is van een ondergeschikte relatie. De arbeidsauditeur ging daartegen in beroep.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni