'Beste drugsnetwerk van Brussel' met eigen marketing-team opgerold

© PhotoNews

Speurders van de politiezone Brussel West hebben een drugsnetwerk ontmanteld dat op grote schaal hasj verkocht. De bende beschikte over een eigen marketing-team dat op sociale media reclame maakte via advertenties en promotiefilmpjes en zich ’nummer 1 voor hasjverkoop in Brussel’ noemde. In totaal werden zes verdachten opgepakt.

De recherche van Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) voerde al maandenlang een onderzoek naar de bende, die bijzonder goed georganiseerd te werk ging.

“Het onderzoek ging van start in januari 2022 toen onze speurders verschillende Snapchat-accounts ontdekten waar er drugs werden aangeboden”, aldus een woordvoerder van de politiezone. “Die accounts waren gemaakt door het ‘marketing-team’ van de organisatie, die zichzelf 'de beste hasjverkopers van Brussel' noemde."

"De bende verkocht verschillende soorten drugs in gepersonaliseerde zakjes waarop een logo stond en maakte reclame via animatiefilmpjes en advertenties. Daarenboven werden de drugs aan huis geleverd op alle mogelijke manieren: op de moto, fiets, met de auto en zelfs via Heetch. Alles werd in het werk gesteld om de drugs zo snel mogelijk te leveren bij de afnemers."

"Om geen enkele verkoop te missen en zo efficiënt mogelijk te zijn op sociale media, hadden ze zelfs een QR-code gemaakt die gebruikers doorstuurde naar de Telegram-app, waar er bestellingen konden worden geplaatst."

Zes verdachten

De bende werd begin deze maand opgerold toen de speurders zeven huiszoekingen uitvoerden. Daarbij werden zes verdachten opgepakt. De twee hoofdverdachten zijn broers van 19 en 20 jaar oud, die zich bezighielden met de advertenties en de bestellingen beheerden. De vier anderen zijn koeriers die de drugs tot bij de afnemers brachten.

Bij de actie nam de politie iets meer dan 3 kilogram drugs in beslag, alsook een geldsom van bijna 8.000 euro, een moto KTM Duke 125 en een scooter.

Een van de verdachten werd na verhoor door de onderzoeksrechter aangehouden. Twee anderen, die hun aandeel bij de drugshandel bekenden, werden vrijgelaten onder voorwaarden. De drie anderen werden vrijgelaten na verhoor.

“Het onderzoek loopt nog verder”, laat de politie weten. “Er zijn nog verschillende onderzoeksdaden lopende.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?