| Een verwoeste buurt in de Syrische stad Raqqa (archiefbeeld).

Bloeddorstige beul van Raqqa komt mogelijk uit Schaarbeek

TDN
© BRUZZ
11/09/2018

Een van de belangrijkste beulen van Raqqa, het voormalige bolwerk van terreurgroep IS, komt uit België. Volgens de krant De Standaard wijzen alle pijlen in de richting van de Brusselse Brit Anouar Haddouchi, die uit Schaarbeek komt. De 'Belgische beul' heeft meer dan honderd onthoofdingen op zijn geweten.

De Syrische advocaat Ibrahim al-Faraj onthulde tijdens een rondleiding van een Belgische delegatie in Raqqa dat een van de belangrijkste beulen een Belg was. "Hij liet zich Abou Souleiman al-Belgiki noemen. Zijn specialiteit: mensen het hoofd afhakken", zei al-Faraj.

Niemand weet waar de Belgische beul zich nu schuilhoudt. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor een onwaarschijnlijk aantal onthoofdingen. "De eerste keer vonden er 87 onthoofd­ingen plaats, nadien nog eens 17 en later nog eens 5 of 6", verklaarde ­Al-Faraj.

Geldschieter en beul

Jihadexpert en arabist Pieter Van Ostaeyen komt na deductie uit bij Anouar Haddouchi (33), zo schrijft De Standaard. Haddouchi vertrok in de zomer van 2014 met zijn vrouw Julie Maes (31) en hun twee kinderen naar Syrië. Voordien woonde het gezin uit Schaarbeek in het Engelse Birmingham.

Haddouchi wordt door het Belgische gerecht ook beschouwd als ­medefinancierder van Europese aanslagen. Hij opende in ­Birmingham een rekening waarop geld gestort werd. Dat was bestemd voor de terroristen Abdelhamid Abaaoud en Mohamed Abrini.

Het federaal parket liet weten dat er al geruime tijd een onderzoek loopt naar de 'Belgische beul'. Honderd procent zekerheid over wie schuilgaat achter de naam 'Abou Souleiman al-Belgiki' is er niet. Verschillende strijders gebruikten immers ­dezelfde kunya of strijdersnaam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , IS , Raqqa , Anouar Haddouchi , beul van Raqqa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni