Brusselaars waren geldkoeriers voor nieuwe terreur IS

© PhotoNews
Updated: 09-08-2018 - 10:10

In een onderzoek naar aanslagen die terreurgroep IS na Parijs en Brussel wilde plegen, komen ook Belgen voor. Zo hielpen twee Brusselaars mee om nieuwe terreur te betalen.

In november 2016 startte een samenwerking tussen westerse veiligheidsdiensten. Die waren te weten gekomen dat de leiding van IS in Syrië weer aanslagen in Europa beraamde. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

De cel die de terreur in Parijs en Brussel had georganiseerd - en voor een stuk uit Belgen bestond - was dan wel opgerold, maar dezelfde opdrachtgevers bleken nog altijd een wijdvertakt netwerk te hebben. Dat strekte zich uit van de Balkan tot in Portugal, blijkt uit documenten die de krant samen met Duitse, Portugese en Spaanse journalisten heeft uitgewisseld.

Door het intensieve werk dat de speurders in ons land al verricht hadden, maakten maar weinig Belgen deel uit van die nieuwe terroristische structuur.

Toch doken er nog twee Brusselaars op, in de rol van geldkoerier. Het Belgische gerecht zou hun belang wel niet groot inschatten. Er waren gerichte droneaanvallen in Syrië nodig om de samenzweerders te stoppen. Daarbij werd niet alleen het échte brein van de aanslagen in Brussel en Parijs omgebracht, maar ook een Belgische Syriëstrijder die hem als luitenant zou hebben bijgestaan. 

Link met Mohamed Abrini

De twee Brusselaars die betrokken waren, zijn Chakir H. (30) uit Elsene en Mohamed Salaheddine  L. (39) uit Molenbeek.  Zij maakten geld over aan de door Europa reizende terreurcoördinator Abdesselam Tazi - 4.740 euro in totaal. Het gerecht schat hun rol wel als niet zo zwaarwichtig in. H. is ondervraagd maar niet gearresteerd, terwijl de andere man spoorloos is. 

Waar dat geld vandaan kwam en waarvoor het is gebruikt, kon Het Laatste Nieuws niet achterhalen. Maar het onderzoek toonde wel aan dat andere sommen dienden om kalasjnikovs te kopen. Bovendien was Chakir H. al eerder betrokken bij versluizen van geld naar IS, op vraag van zijn broer Anouar.

De krant wist te achterhalen dat het van Anouars rekening was dat de 3.000 Britse ponden kwamen die Mohamed Abrini in de zomer van 2015 in Engeland is gaan halen in opdracht van Abdelhamid Abaaoud, geld dat bestemd was voor de Parijse terreur. 

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. Alle berichtgeving over de Brussellink vindt u in ons dossier. 
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?