| Een reiziger op Brussels Airport (archiefbeeld)

Brussels Airport krijgt boete van 200.000 euro voor temperatuurcontroles

© Belga
04/04/2022
Updated: 04/04/2022 16.46u

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft de luchthavens van Zaventem en Charleroi elk een boete opgelegd. Ze krijgen die omdat ze in de strijd tegen het coronavirus passagiers hebben gecontroleerd met behulp van warmtecamera's. "De luchthavens hadden geen geldige rechtsgrond om gegevens betreffende de temperatuur van de reizigers te verwerken," stelt de Autoriteit.

De boete voor Brussels Airport bedraagt 200.000 euro, die voor Brussels South Charleroi Airport 100.000 euro. Het bedrijf Ambuce Rescue Team, dat op Zaventem mee instond voor de controles, krijgt een boete van 20.000 euro. De betrokkenen kunnen nog beroep aantekenen.

De privacywaakhond kondigde midden 2020 een onderzoek naar het gebruik van de warmtecamera's waarmee werd gecontroleerd welke personen een temperatuur van meer dan 38 graden Celsius hadden. Beide luchthavens begonnen ermee in juni 2020, de luchthaven van Charleroi gebruikte het systeem tot maart 2021 en Brussels Airport tot januari 2021. Passagiers op Zaventem bij wie meer dan 38 graden gemeten werd, kregen een vragenlijst in te vullen over mogelijke symptomen in verband met het coronavirus.

Het besluit van de Gegevensbeschermingsautoriteit is dat "de luchthavens geen geldige rechtsgrond hadden om gegevens betreffende de temperatuur van de reizigers te verwerken, met name omdat het over gezondheidsgegevens gaat." Gezondheidsgegevens mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden verwerkt.

De GBA geeft aan dat redenen van volksgezondheid of zwaarwegend algemeen belang zo'n uitzonderlijk geval kunnen zijn, maar dat moet dan wel gebaseerd zijn op "een duidelijke en nauwkeurige rechtsnorm waarvan de toepassing voorspelbaar is voor de betrokkenen." En het protocol dat voor de temperatuurcontroles op de luchthavens werd gebruikt, "voldoet niet aan deze vereisten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni