| Brits premier Boris Johnson legt in oktober 2019 bloemen neer in Essex, waar 39 Vietnamese migranten dood waren aangetroffen in een koelcontainer.

Brussels parket had meer informatie over slachtoffers Essex-koelwagen dan eerst gezegd

EC
© BRUZZ
11/09/2020

Twee van de 39 Vietnamese migranten die op 23 oktober vorig jaar stierven in een koelwagen die uit Zeebrugge was vertrokken richting Engeland, verbleven kort daarvoor nog in een huis in Anderlecht. Het Brussels parket had op voorhand informatie over vermoedens van mensensmokkel. Toch volgde er geen onderzoek.

Dat schrijft De Standaard vrijdag, op basis van een antwoord van minister van Justitie Koen Geens op een parlementaire vraag van Ben Segers (SP.A). “De twee jongens hadden gered kunnen worden”, kopt dat artikel.

Het gaat om twee minderjarige jongens van Vietnamese afkomst, die in een opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen verbleven in Nederland. Zo’n centrum is niet volledig afgesloten, dus kunnen jongeren er zelf vertrekken. Zowel in Nederland als België blijkt het regelmatig te gebeuren dat Vietnamezen uit de opvang verdwijnen, schrijft De Standaard. Daarom was de Nederlandse politie voorbereid, toen beide jongens op 11 oktober vorig jaar vertrokken uit hun opvangcentrum en er werden opgehaald door een Belgische taxi. De Nederlanders achtervolgden die taxi tot in Anderlecht. Die informatie gaven ze door aan het Brussels parket.

'Uitvoerig ingelicht'

Uit het antwoord van minister Koen Geens blijkt nu dat het Nederlandse parket de Brusselse parketmagistraat wel degelijk “uitvoerig” en telefonisch had ingelicht over zowel de herkomst van de jongens als het doel van de achtervolging. Dat was namelijk het opsporen van mogelijke daders van mensensmokkel. Het parket wist dus al op 11 oktober dat twee minderjarigen over de grens waren gesmokkeld en dat ze verbleven in een huis in Anderlecht. Toch is er geen onderzoek gevolgd. Het federaal parket werd niet meteen ingelicht, de referentiemagistraat voor mensenhandel evenmin.

Beide jongens zijn twaalf dagen later gestorven in een koelcontainer die van Zeebrugge naar de haven van Purfleet in het Britse Essex reed, samen met 37 andere Vietnamezen. Het bleek te gaan om een grootschalige operatie van mensensmokkel, waar intussen verdachten voor zijn opgepakt in Frankrijk, Engeland, Noord-Ierland en ook in ons land.

Het parket van Brussel zegt desgevraagd dat de beslissing om nog geen verder onderzoek te openen, in overleg met Nederland is gebeurd. In hetzelfde telefonisch onderhoud zou namelijk de vraag zijn gesteld "of er voldoende elementen voorhanden waren die onmiddellijk verder onderzoek bij hoogdringendheid noodzaakten". Dat laat directeur communicatie Stefan Vandevelde weten aan BRUZZ. "De hieruit voortvloeiende beslissing om niet onmiddellijk tussen te komen werd weloverwogen genomen in overleg tussen de betrokken magistraten en politie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Justitie , 39 dode Vietnamezen Essex , Brussels parket , mensensmokkel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni