Brussels parket onderzoekt gesloten Facebookgroep van politiemensen

© Photonews

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium. Dat meldt nieuwssite Apache op basis van een antwoord van minister van Justitie Koen Geens op een parlementaire vraag.

Het gaat om een opsporingsonderzoek, het parket bevestigt maar geeft geen verdere commentaar.

Apache berichtte eind augustus over de gesloten Facebookgroep van actieve en gepensioneerde politiemensen waarin racistisch taalgebruik niet wordt geschuwd en in commentaren geweld wordt verheerlijkt. In de Facebookgroep werden in augustus vooral berichten gedeeld en becommentarieerd over rellen en arrestaties in binnen- en buitenland. De posts op de Facebookpagina worden druk becommentarieerd of er ontspinnen zich discussies onder de leden, schreef Apache.

Het blijft volgens Apache in een deel van de commentaren duidelijk niet bij kwetsend, schokkend of verontrustend taalgebruik. Niet zelden worden jongeren met migratieachtergrond duidelijk en herhaaldelijk ontmenselijkt, door hen bijvoorbeeld als "addergebroed", "ratten" of "ongedierte" te beschrijven.

Tijdens een hoorzitting in de Kamer veroordeelde commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker de racistische commentaren in de Facebookgroep, en de federale politie kondigde ook een tuchtonderzoek aan als zou blijken dat politiemensen racistische uitspraken hadden gedaan. Volgens Apache loopt er intussen een intern onderzoek bij de geïntegreerde politie en heeft ook de Staatsveiligheid zich over de zaak gebogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?