'Brussels parket vertraagt nationaliteitsaanvragen'

TDN
© Belga
21/03/2019

Sinds de start van de legislatuur verkleinde de stapel hangende dossiers bij de Kamercommissie Naturalisaties aanzienlijk. Van de resterende aanvragen zijn er evenwel 3.150 al eens behandeld, maar verdaagd. Volgens commissievoorzitter Nahima Lanjri laat de adviesverstrekking vanuit het Brussels parket te wensen over.

In 2012 verdween de snel-Belgwet en werd de nationaliteitswet verstrengd. De Kamercommissie Naturalisaties kreeg zo heel wat werk op de plank, vooral wegens aanvragen die voor de wetswijziging zijn ingediend. Die achterstand is de voorbije jaren stelselmatig weggewerkt. Terwijl er bij de start van de legislatuur nog 36.935 hangende dossiers waren, blijven er nog 5.173 over.

Van die overblijvende aanvragen werden er 3.150 al eens behandeld, maar verdaagd om een bijkomend advies te vragen aan het parket. Het leeuwendeel daarvan is Brussels.

"Het kan bijvoorbeeld gaan over gebrekkige taalkennis, een vermoeden van schijnhuwelijk of een lopend onderzoek naar een misdrijf of een zware verkeersovertreding", verduidelijkt Lanjri. "Al jaren loopt de adviesverstrekking vanuit het Brussels parket stroef waardoor helaas deze dossiers veel langer aanslepen".

Laatste pakket naturalisaties

De plenaire Kamer behandelt donderdag voor de laatste keer deze legislatuur een pakket naturalisaties. De voorbije vier jaar werden 13.741 mensen Belg via de uitzonderingsprocedure in de Kamer, op een totaal van 134.499 mensen. Het gaat vooral om erkende vluchtelingen, maar ook mensen uit Marokko, Congo, Roemenië en Armenië.

"In de toekomst gaat dat aantal nog drastisch dalen", weet Lanjri. Er komen immers maar heel weinig nieuwe mensen in aanmerking komen voor deze uitzonderingsprocedure. Jaarlijks gaat het om zo'n 200 aanvragen.

Nieuwe regels

Sinds 2013 gelden nieuwe regels door de verstrenging van de nationaliteitswetgeving. Kandidaten moeten minimaal vijf jaar in België zijn, een officiële landstaal kennen en aantonen dat ze hebben gewerkt aan hun integratie.

De aanvraag tot naturalisatie verloopt vooral via de lokale overheid. De weg langs de Kamer kan enkel nog worden bewandeld als uitzonderlijke gunst voor kandidaten die bijvoorbeeld uitblinken op sportief of wetenschappelijk vlak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Samenleving, Brussels parket, Nahima Lanjri, Kamercommissie Naturalisaties

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni