Brussels parket wil 800 corona-overtreders voor rechter

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis op het Poelaertplein staat al meer dan 30 jaar in de steigers.
Updated: 11-06-2020 - 12:17

Het Brusselse parket wil in juli en augustus ongeveer 800 dossiers van corona-overtreders voor de politierechtbank brengen. Dat meldt het parket.

Het gaat voornamelijk om mensen die herhaaldelijk de corona-maatregelen niet hebben nageleefd of die de hun aangeboden minnelijke schikking niet betaald hebben.

De afgelopen maanden heeft het parket net iets meer dan 6.000 processen-verbaal ontvangen en in een kwart daarvan hebben de betrokken een minnelijke schikking aangeboden gekregen. In de andere dossiers, zo'n 4.500, loopt het onderzoek nog.

'Honderd dossiers per week'

"In dit stadium werden er iets meer dan 6.000 processen-verbaal overgemaakt aan het parket in verband met inbreuken die gepleegd werden door meerderjarigen", zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. "Ongeveer een kwart van de dossiers hebben het voorwerp uitgemaakt van een minnelijke schikking, terwijl 28 dossiers al via snelrecht afgehandeld werden door de correctionele rechtbank. De andere dossiers zijn nog in onderzoek en het parket zal voor elk dossier nagaan of de bestanddelen van de inbreuk verenigd zijn."

Sinds kort zijn het de politierechtbanken die bevoegd zijn voor de inbreuken op de corona-maatregelen en de komende maanden wil het parket dan ook een heel aantal dossiers laten behandelen door die politierechtbank.

"In juli en augustus zullen ongeveer 800 dossiers vastgesteld worden", gaat de parketwoordvoerder verder, "zal er één zitting per dag aan gewijd worden, zodat een honderdtal dossiers per week kunnen behandeld worden. Op deze zittingen zullen bij voorrang dossiers worden vastgesteld van mensen die recidiveren of die hun minnelijke schikking niet betaald hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?