Brussels Parlement roept Brusselse school voor veiligheidsberoepen in het leven

© Facebook.com/designforeveryone

Het Brussels Parlement heeft vrijdag twee ordonnanties goedgekeurd waardoor Brusafe, de Brusselse school voor veiligheidsberoepen wordt opgericht en het geïntegreerd gewestelijk communicatie- en crisiscentrum, waarbinnen een gezamenlijk videoplatform wordt opgericht. De oppositie onthield zich over beide teksten, op de groenen na. Die keurden de ordonnantie over Brusafe goed, maar onthielden zich op het communicatie- en crisiscentrum.

Beide instellingen werden aangekondigd in het eerste gewestelijke Globaal Veiligheids- en Preventieplan van februari 2017. Brusafe is een school voor veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen die meerdere diensten verenigt: de Gewestelijke in Intercommunale Politieschool (GIP), het Opleidingscentrum van de Brandweer Brussel (OCBB), het Instituut voor Dringende Medische Hulpverlening (IODMH), het luik "preventie" van de Gewestelijke School voor Openbaar Bestuur (GSOB) en een oriënteringscentrum voor rekrutering voor veiligheids-, preventie- en hulpdienstberoepen. Brusafe zal plaats bieden aan 500 personen die klaargestoomd worden voor een beroep in de hulpdienstsectoren.

In het Communicatie- en Informatiecentrum, dat opgericht wordt binnen Brussel Preventie en Veiligheid (BPV), wordt de noodcentrale voor dringende medische hulp en de brandweer (HC 100), het communicatie- en informatiecentrum (CIC 101) en verschillende gewestelijke operatoren op het gebied van veiligheid en mobiliteit, waaronder de politie- en gerechtelijke diensten, DBDMH, MOBIRIS en de MIVB, ondergebracht.

Videobeschermingsplatform

Nog binnen BPV wordt ook het Brusselse videobeschermingsplatform opgericht. Dit platform moet het mogelijk maken om bewakingsbeelden onderling te delen tussen de zes Brusselse politiezones en diverse gewestelijke instanties zoals Brussel Mobiliteit, Haven van Brussel, MIVB of de brandweer. Brigitte Grouwels (CD&V) hekelde dat nog altijd maar 3 van de 6 Brusselse politiezones zijn toegetreden tot het platform. Ze pleitte ervoor dat ook de NMBS en de federale politie zouden toetreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?