Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche

| Sébastien Courtoy, toen advocaat van Mehdi Nemmouche.

Brusselse advocaat Sébastien Courtoy onverwacht overleden: 'Hij gaf altijd het uiterste'

AB
© BRUZZ - Belga
21/02/2023
Updated: 21/02/2023 16.15u

Sébastien Courtoy, een van de bekendste advocaten van de Brusselse balie, is maandagavond plotseling overleden. Op het assisenproces over de aanslagen in Brussel van maart 2016, dat nog steeds loopt, verdedigde hij de beschuldigde Smail Farisi. Collega-advocaten reageren geschrokken. “Hij verdedigde zijn cliënten vurig, hij gaf altijd het uiterste."

Sébastien Courtoy was een van de bekendste advocaten van de Brusselse balie. Hij werd bewonderd om zijn stevige dossierkennis en humor die hij meenam in de rechtbank. Tegelijkertijd werd hij gehaat omdat hij ook agressief kon zijn en confrontatie dan niet schuwde. Maandagavond overleed hij plotseling. Hij zou een hartaanval hebben gehad, maar de exacte omstandigheden van het ongeval zijn nog niet bekend, zegt advocaat Henri Laquay, die een nauwe band had met Courtoy. De advocaat verstopte niet dat hij hartproblemen had.

Als advocaat nam Courtoy een serie spraakmakende zaken op zich. Hij kreeg nationale bekendheid toen hij optrad als advocaat van Mehdi Nemmouche, die de aanslag pleegde in het Joods Museum in mei 2014. Ook was hij de adviseur van verschillende controversiële figuren zoals de komiek Dieudonné en het voormalig Kamerlid Laurent Louis.

290 vragen

Op het assisenproces over de aanslagen in Brussel van maart 2016, dat in december begon, verdedigde hij een van de beschuldigden, Smail Farisi. Nadat er de afgelopen tijd getuigenissen werden afgelegd door onderzoekers was het vorige week de beurt aan de advocaten om vragen te stellen. In de rechtbank in Haren was Courtoy afgelopen donderdag nog uitvoerig aan het woord: hij kondigde aan 290 vragen te hebben voorbereid.

Volgens Nina Van Eeckhaut, aanwezig als advocaat van een van de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Zaventem, hield Courtoy zijn betoog “in de stijl zoals we die van hem kennen", aldus de advocate aan BRUZZ. Daarmee bedoelt ze: met de botte bijl en tegelijkertijd met blijk van grote dossierkennnis. “Hij verdedigde zijn cliënten vurig, hij gaf altijd het uiterste."

Stress

Van Eeckhaut zegt dat zij en andere collega’s zich al langere tijd zorgen maakten om Courtoy. “De advocatuur is een harde wereld, zeker grote strafzaken brengen hoge druk met zich mee. We staan voortdurend onder stress. De spanning kan zo hoog oplopen, ook vanbinnen, dat dit mentaal en fysiek zijn tol eist. Je kon zien aan hem dat hij zich opwond. Dat het zo moet eindigen, is tragisch."

Van Eeckhaut waardeerde haar collega om zijn sterke betogen en zijn scherpte. Toch kon Courtoy ook doorschieten in de toewijding voor zijn werk. “Hij kwam soms paranoïde over en hij kon ook agressief zijn.” Ze herinnert zich een voorval van een tijd geleden op het terreurproces. “Hij was zo kwaad dat de voorzitter hem tot de orde moest roepen. Ze zei: ‘Het heeft geen zin dat u harder gaat roepen dan ik’.”

Provocateur

Advocaat Dimitri De Beco is ook geschrokken door het plotseling overlijden. Hij herinnert zijn collega als “een provocateur”. “Hij ging regelmatig te ver en kon hard uithalen naar het parket of andere advocaten, maar dat was duidelijk een bewuste keuze. Hij kon ook briljant zijn, dat heb ik zelf meermaals ervaren in de rechtbank," aldus De Beco aan BRUZZ.

Dat Courtoy nu zo jong en onverwachts overlijdt, een beetje zoals een rockster, typeert hem wel, zegt De Beco. “Hij zou nu ongetwijfeld met veel ironie en amusement de reacties op zijn dood hebben gelezen.”

Proces kan verder gaan

Het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 kan maandag in principe voortgezet worden na het plotse overlijden van advocaat Sébastien Courtoy, aangezien zijn cliënt Smail Farisi ook verdedigd wordt door advocaat Michel Degrève. Die kan wel een uitstel vragen om de verdediging van Farisi te herbekijken, aangezien Courtoy daarin de leiding nam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni