Brusselse agent speelde informatie door aan broer van terreurverdachte

© BRUZZ
| Oussama Atar, het vermoede brein achter de aanslagen in Brussel en Parijs.
Updated: 19-06-2020 - 14:12

Een Schaarbeekse agent is veroordeeld tot 50 maanden cel met uitstel, omdat hij als mol bij de politie zijn beroepsgeheim schond en informatie over lopende terreurdossiers doorspeelde aan de broer van Oussama Atar. Die laatste wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Brussel en Parijs.

De terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs (13 november 2015) en Brussel (22 maart 2016) kregen informatie doorgespeeld van een agent uit Schaarbeek, zo meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door de advocaat van de politieman, Romain Delcoigne.

203 berichtjes en telefoontjes

Uit het onderzoek bleek dat de politieman, die werkte als dispatcher bij de politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-Ten-Node), informatie doorgaf over lopende onderzoeken of politieacties. Zo had hij meer dan tweehonderd contacten, zowel via berichten als telefoontjes, met Yassine Atar, de broer van een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar de aanslagen in ons land. Yassine Atar zou dan weer betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

De politieman werd door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 28 maanden cel met uitstel. "Hij werd toen voor een aantal feiten vrijgesproken", zegt zijn advocaat Romain Delcoigne. "Het parket heeft daarom beroep aangetekend. We hebben voor de betwiste feiten opnieuw een vrijspraak gekregen, maar voor de feiten die bewezen waren, kreeg hij nu 50 maanden cel met uitstel voor wat de voorlopige hechtenis overschreed."

Inloggegevens van collega's

Welke informatie de politieman precies heeft doorgegeven aan Yassine Atar, is niet duidelijk. De man gebruikte de inloggegevens van zijn collega’s om informatie uit de databanken op te zoeken. Daags voor de aanslagen in Parijs had de man nog contact met Yassine Atar. Uit het onderzoek bleek ook dat er daags na de aanslagen een opzoeking werd gedaan naar de nummerplaat van een voertuig dat vernoemd werd in het pas opgestarte onderzoek naar de dodelijke raids in de Franse hoofdstad.

S. werd woensdag tot vijftig maanden cel veroordeeld door het Brussels hof van beroep, maar moet niet terug naar de gevangenis. Hij zat al een tijdje in voorhechtenis en kreeg voor de resterende achttien maanden uitstel.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september gaat het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?