Brusselse Engelstalige handelsrechtbank dreigt er niet te komen

© Omroep West
| Archiefbeeld

Het ziet er naar uit dat de oprichting van het Brussels International Business Court (BIBC) niet meer voor deze legislatuur zal zijn. Dat schrijft Knack. Die rechtbank moest zich in de toekomst buigen over internationale handelsgeschillen. Maar nu zegt N-VA haar steun op, bij de rest van de oppositie bestond sowieso al weinig animo. 

Het BIBC moest begin 2020 uit de startblokken schieten. Het was niet alleen de dada van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), maar ook van premier Charles Michel (MR). Het idee voor de rechtbank kwam er naar aanleiding van Brexit. De voertaal bij het BIBC zal het Engels zijn. Dat moet ons land aantrekkelijk houden voor investeerders.

N-VA stond van bij het begin kritisch tegenover het BIBC: "Er kwamen enkele amendementen, waardoor de uitvoerende macht (de regering, nvdr) de hoogte van het inschrijvingsgeld zou regelen, waar we mee akkoord gingen. Maar nu we niet meer in de regering zitten, hebben we daar geen enkele controle meer op", legt NV-A kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit.

Bedoeling was dat de rechtbank zelfbedruipend zou werken. Een andere vrees van N-VA was dat het BIBC de belasting op gewone zaken zou vergroten. De kans is klein dat de wettekst bij de andere oppositiepartijen op voldoende steun kan rekenen om alsnog door het parlement te raken. Bij de behandeling in de bevoegde commissie hadden PS, Ecolo-Groen en CDH al vraagtekens bij het wetsontwerp geplaatst. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?