Brusselse parket wil strafpleiter Olivier Martins vervolgen

© PhotoNews
| De in 2012 gerenoveerde celvleugel B in de gevangenis van Sint-Gillis.

Het Brussels parket wil strafpleiter Olivier Martins vervolgen voor de rol die hij zou hebben gespeeld bij de ontsnappingspoging van de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis, in 2014.

Dat meldt La Dernière Heure. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen enkele commentaar. "We zullen over deze zaak niet communiceren alvorens ze is vastgesteld voor de raadkamer en alle partijen op de hoogte zijn gebracht van de inhoud van de dagvaarding", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse.

De poging om Mohamed Benabdelhak te bevrijden, vond op 13 april 2014 plaats. Vier daders boden zich rond 20.15 uur aan de gevangenispoorten aan en deden zich voor als politieagenten. Toen het personeel hen niet binnenliet, reed het viertal weg en beukte een bestelwagen de poorten van de gevangenis in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten en gijzelden een verpleegster. Maar toen ook dat niet hielp, gingen ze er vandoor. Daarna ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring, die door de politie moest gestopt worden toen de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten.

Al vrij snel bleek dat de aanvallers de bedoeling hadden Mohamed Benabdelhak te bevrijden. Die had diezelfde avond bezoek gekregen van zijn Franse advocate. De vrouw werd nog dezelfde avond ondervraagd maar vrijgelaten. Na een maandenlang onderzoek arresteerde het Franse gerecht op 3 juni 2015 vier personen. Het ging om Mohamed Benabdelhak zelf, zijn advocate, Jérémy B. en Djawed A. De 31-jarige advocate, I., werd aan België overgeleverd maar hier vrijgelaten onder voorwaarden.

In het voorjaar van 2017 pakten Belgische speurders vervolgens strafpleiter Olivier Martins op, en restauranthouders Luigi en David M. Ook zij zouden een rol zouden gespeeld hebben in de ontsnappingspoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?