Prostitutie in de Alhambrawijk
© Ivan Put | Prostitutie in de Alhambrawijk (archief).

Brusselse politie pakt Zuid-Amerikaans prostitutienetwerk aan

© Chris Verhaeghe
15/06/2021

De voorbije weken zijn bij verschillende huiszoekingen veertien mensen opgepakt in een onderzoek naar mensenhandel in het kader van prostitutie van meerderjarigen. Dat meldt de politie van de Brusselse zone Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-Ten-Node). Vorige week vond nog een operatie plaats in Vorst en Sint-Gillis.

In november 2020 is de Brusselse politie een uitgebreid onderzoek gestart naar de handel in jonge vrouwen in de privéprostitutie. Daders uit het Zuid-Amerikaanse milieu zouden via advertenties op het internet prostitutie georganiseerd hebben in appartementen en hotels. Het onderzoek bracht twee netwerken uit Colombia en Brazilië aan het licht.

Veertien arrestaties

"Deze zijn erop gericht om in België en andere Europese landen slachtoffers te ronselen, te huisvesten en in de prostitutie tewerk te stellen", aldus een woordvoerder van de zone Brussel-Noord. "Deze criminele verenigingen blijken de prostitutie van jonge vrouwen te organiseren voor klanten die via onlineadvertenties worden gevonden. In ruil moeten de prostituees een deel van hun inkomsten afstaan en huur betalen aan de organisatie.”

Eind april voerde de politie op vraag van de onderzoeksrechter zestien huiszoekingen uit in Brussel en Waals-Brabant. “Deze huiszoekingen hebben geleid tot de arrestatie van twaalf verdachten, van wie er zes ter beschikking van de onderzoeksrechter werden gesteld. Drie van hen werden nadien onder aanhoudingsbevel geplaatst. Bovendien werden zeven slachtoffers van de netwerken verhoord."

Extra huiszoekingen

Tijdens de huiszoekingen nam de politie ook meer dan 25.000 euro cash geld, twee voertuigen, verscheidene luxekledingstukken en -schoenen, zes laptops, één iPad-tablet en tientallen gsm’s en simkaarten in beslag. Op dinsdag 8 juni verrichte de Brusselse politie twee nieuwe huiszoekingen in de gemeenten Sint-Gillis en Vorst.

Deze huiszoekingen leidden tot de arrestatie en het verhoor van twee personen. Een van hen werd ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Deze verdachte werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Twee extra gsm’s en simkaarten werden in beslag genomen. De operatie verliep zonder incidenten of gewonden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie