| Rustig in Brussel

Haltes Anneessens en Lemonnier weer bediend, 101 mensen aangehouden

© BRUZZ
30/06/2023
Updated: 30/06/2023 00.40u

De haltes Lemonnier en Anneessens worden weer bediend op de tramlijnen 3, 4, 51 en 82. Die waren op politiebevel gesloten. De Brusselse politie heeft vrijdag preventief 101 mensen administratief aangehouden om nieuwe rellen in de kiem te smoren. Voorlopig met succes. "Het is kalm", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere.

Bij een laatste update van de politie, rond 00:30 uur, was alles kalm. Eerder werden 101 mensen aangehouden. 94 administratieve aanhoudingen in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene (waarvan 80 minderjarigen) en 7 in de politiezone Brussel Noord. Het gaat om preventieve aanhoudingen van personen die in het bezit zijn van bezwarend materiaal en waar kan van uitgegaan worden dat ze vernielingen willen aanrichten.

"Net als gisteren werd ook vrijdag via sociale media opgeroepen om samen te komen," zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. Zo verzamelden deze namiddag al jongeren op verschillende plaatsen zoals op het Muntplein, de omgeving van de Lemonnierlaan en in de Anneessenswijk.

"Ook vandaag wordt gewerkt met eenheid van commando waarbij de coördinatie wordt verzekerd door de korpschef van Brussel Hoofdstad-Elsene," aldus Van de Keere.

Alle betrokken partners zijn aanwezig in het regionaal crisiscentrum, klinkt het.

Donderdag was op sociale media ook al opgeroepen om samen te komen aan het Anneessensplein en daar de confrontatie aan te gaan met de politie, om op die manier te protesteren. Jongeren verzamelden onder meer in en rond de Anneessenswijk en aan het Zuidstation. De Brusselse politie was daarop voorbereid en kon tussenkomen voor het tot heel zware incidenten kwam, al werd in de Artesiëstraat in het centrum en op het Grondwetplein in Sint-Gillis wel telkens één voertuig in brand gestoken.

De politie pakte in de loop van donderdagavond 64 personen op. Zevenenveertig minderjarigen en 16 meerderjarigen werden administratief aangehouden, en één minderjarige werd gerechtelijk aangehouden. Die jongeman werd na verhoor vrijgelaten.

374e5fc6-whatsappimage2023-06-30at210804.jpeg

| Anneessensplein, vrijdagavond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, politiezone brussel-hoofdstad elsene, Muntplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni