Brusselse Syriëstrijdster veroordeeld tot vijf jaar cel

© PhotoNews

Siham Oussaidi, een Syriëstrijdster uit Brussel, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 8.000 euro. De rechtbank verklaarde haar ook vervallen van de Belgische nationaliteit. Zelf verblijft de vrouw nog steeds in Syrië en volgens het federaal parket heeft ze via sociale media laten verstaan dat ze niet van plan is naar België terug te keren.

Siham Oussaidi is een van de Brusselse Syriëstrijders die radicaliseerde onder invloed van het Collectif Réflexions Musulmanes (CRM), een studentenorganisatie die ijverde voor een zogenaamde terugkeer naar de wortels van de islam. Aanvankelijk gebeurde dat via lezingen en debatten, maar door de invloed van jihadveteraan Rudy Emponza Bompolonga (38) geraakten verscheidene leden op het pad van de gewapende strijd.

Het waren ook leden van het CRM die in 2012 een debat over extreemrechts op de ULB verstoorden en onmogelijk maakten. Ook Najim Laachraoui, die bij IS belandde en als zelfmoordterrorist deelnam aan de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, bewoog zich in kringen van het CRM.

Volgens het federaal parket radicaliseerde Siham Oussaid heel snel, nadat ze veel tijd had doorgebracht met het bekijken van islamistische propaganda op het internet. In de zomer van 2014 vertrok de jonge vrouw naar Syrië, in het spoor van haar echtgenoot Soufiane Nrhailat, die in september 2013 al vertrokken was. Het koppel sloot er zich aan bij Jabhat-an-Nusra, dat later Hayat Tahrir As-Sham werd.

Nrhailat sneuvelde in maart 2018, maar Siham Oussaidi zit nog steeds in Syrië en heeft volgens het federaal parket via sociale media te kennen gegeven dat ze niet zinnens is naar België terug te keren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?