De verdachten die terecht staan voor hun rol bij de aanslagen van  22 maart 2016 in letrodestation Maalbeek en de lichthaven van Zaventem, of bij de aanslagen het leven lieten

| De verdachten die terecht staan voor hun rol bij de aanslagen van 22 maart 2016 in letrodestation Maalbeek en de lichthaven van Zaventem, of bij de aanslagen het leven lieten.

Buitenlandse slachtoffers kunnen proces aanslagen Brussel mogelijk volgen via video

© Belga
29/08/2022

De slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart 2016 die in het buitenland wonen, kunnen de zittingen van het proces in principe op video volgen. Daartoe is een wettelijk kader gecreëerd. Het is wel nog altijd het privilege van de voorzitter van het Brusselse hof van assisen om het al dan niet toe te staan.

Op 8 augustus werd de wet "met het oog op een humanere, snellere en strengere rechtspleging" opgenomen in het Belgisch Staatsblad.

Het assisenproces in Brussel zal, na een voorbereidende zitting op 12 september, volgens de planning op 10 oktober van start gaan in de oude NAVO-gebouwen en buigt zich over de feiten van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro, waarbij 32 doden en 430 gewonden vielen. Het proces zal waarschijnlijk tot in juni duren.

Buitenlandse slachtoffers

Bij de aanslagen vielen ook veel buitenlandse slachtoffers. Slachtoffers en families van slachtoffers zijn Amerikaans, Chinees, Peruaans, Duits, Frans, Nederlands, Marokkaans, Italiaans, Hongaars, Portugees, Spaans en Engels. De Belgische wetgever heeft het nu juridisch en technisch mogelijk willen maken dat al deze personen, ongeacht of ze al dan niet burgerlijke partij zijn, het proces kunnen volgen zonder dat ze hun land hoeven te verlaten. De debatten zullen opgenomen worden en ter beschikking gesteld van de slachtoffers. Ze kunnen de debatten via een toegangscode bekijken of beluisteren, als ze dat op voorhand aangevraagd hebben.

Hoewel de methode nu wettelijk mogelijk is, dankzij een op 30 juli goedgekeurde en op 8 augustus gepubliceerde wet tot wijziging van het wetboek van strafvordering, blijft de bevoegdheid om ze in de praktijk toe te passen in handen van de magistraat die de rechtszaak zal voorzitten. Die kan beslissen om bijvoorbeeld de uitzending van een deel van of het gehele proces te verbieden "teneinde de rust van het proces te waarborgen of verstoring van de openbare orde te voorkomen, en kan daartoe te allen tijde de uitzending onderbreken," zo klinkt het onder meer in de wettekst.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni