De politiezone Zuid werkt nauw samen met netheidsdiensten om het historisch centrum van Anderlecht opnieuw leefbaarder te maken.

Het commissariaat van de politiezone Zuid in de Demosthenesstraat in Anderlecht.

Burgemeesters veroordelen politiegeweld in Anderlechts commissariaat

KVDP
© BRUZZ
21/12/2023

In het politiecommissariaat in de Demosthenesstraat heeft een agent zware klappen uitgedeeld aan twee arrestanten. De feiten dateren van meer dan drie jaar geleden, maar komen nu aan het licht, nadat RTBF bewakingsbeelden van het geweld heeft uitgezonden. “Voor deze agent is er geen plaats in het korps van de politiezone Zuid,” reageren de burgemeesters van Vorst, Anderlecht en Sint-Gillis.

Op bewakingsbeelden die RTBF heeft uitgezonden in het onderzoeksprogramma Investigations is te zien hoe een agent een arrestant zwaar toetakelt in het politiecommissariaat van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst). Terwijl de arrestant, een jongeman van buitenlandse afkomst, in de cel zit krijgt hij verschillende vuistslagen in het gezicht. Vervolgens probeert de agent hem te wurgen.

Even later gaat diezelfde agent opnieuw gewelddadig te werk in een gang van het wijkcommissariaat in de Demosthenesstraat. Terwijl een geboeide man zonder papieren neerzit, krijgt hij rake klappen in het gezicht. Ook daar heeft RTBF bewakingsbeelden van kunnen bemachtigen. Beide feiten vonden plaats op 31 mei 2020, enkele weken voor de eedaflegging van huidig korpschef Jurgen De Landsheer.

Nieuwe maatregelen

“Voor deze shockerende feiten zijn er geen woorden,” reageren de burgemeesters van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis in een brief. Zij halen aan dat de politiezone snel gereageerd heeft op het geweld met disciplinaire sancties. Vijf dagen later werd de betrokken agent tijdelijk geschorst en op 16 september 2020 besliste het politiecollege om hem te degraderen.

“Het politiecollege was nooit op de hoogte gebracht van de beelden van deze feiten,” gaan burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo), Jean Spinette (PS) en Fabrice Cumps (PS) verder. “Wij bestuderen of er nieuwe maatregelen getroffen kunnen worden tegen de betrokken agent. Voor hem is er geen plaats in het korps van de politiezone Zuid.”

Gerechtelijke uitspraak

De slachtoffers dienden geen klacht in, maar de agent werd vervolgd. Op 30 november 2022 besliste de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel om de uitspraak op te schorten. De agent werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf, omdat hij schuldinzicht getoond zou hebben en met neuropsychiatrische problemen kampte. “Hoe kunnen wij een zwaardere straf geven als het gerecht mild is,” reageert korpschef De Landsheer bij RTBF.

De burgemeesters willen een wetsherziening om ervoor te zorgen dat disciplinaire procedures tegen agenten die over de schreef gaan, sneller resultaat opleveren. Ze zijn ook van mening dat eender welke strafrechtelijke veroordeling gelijkstaat aan het ontslag van een agent. Daarnaast pleiten de drie burgemeesters voor een snelle uitrol van bodycams en een herorganisatie van de interne controledienst van de politiezone.

Volgens RTBF is de politieman in kwestie nog steeds aan de slag bij de politiezone Zuid. Hij zou niet meer deel uitmaken van een interventiedienst, maar wel van de dienst die zich ontfermt over de verhoren van slachtoffers en verdachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Justitie, politiegeweld, politiezone Zuid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni