Burgeractivist legt klacht neer na online doodsbedreiging

Burgerbeweging 1030/0 uit Schaarbeek: Pieter Fannes Burgerbeweging 1030/0 uit Schaarbeek: Pieter Fannes
© Ivan Put
| Burgerbeweging 1030/0: Pieter Fannes is de drijvende kracht.
© Ivan Put
| Burgerbeweging 1030/0: Pieter Fannes is de drijvende kracht.

Pieter Fannes van het burgerinitiatief Heroes For Zero heeft bij de lokale politie klacht neergelegd, omdat hij via sociale media met de dood bedreigd werd door onbekenden. “Ik werd al vaker beledigd, maar dit bericht kon ik niet zomaar laten passeren”, aldus de Schaarbekenaar.

Eerder deze week luidde onder meer Fannes de alarmbel over een aantal gevallen van verkeersagressie tijdens het weekend tegenover fietsers. De coördinator van Heroes For Zero, een burgerinitiatief dat voor nul verkeersdoden ijvert, maakte ook gewag van Facebookgroepen waarin gewelddadige en haatdragende commentaren schering en inslag zijn.

Uit die kringen kreeg Fannes donderdag via sociale media een bevreemdend bericht van een onbekende. “Het voelt raar om met de dood bedreigd te worden, omdat je opkomt voor fiets- en verkeersveiligheid”, reageert Fannes. “Ik werd al vaker beledigd, maar dit bericht was met overtuiging geschreven. Daarom heb ik aangifte gedaan bij de politie. Die neemt de klacht serieus.”

Een andere activist kreeg deze week een gelijkaardig bericht. “We hadden beiden afzonderlijk klacht ingediend zonder dat we dat van elkaar wisten”, aldus Fannes, die de klachten liet bundelen in de hoop zo het onderzoek te helpen. “We staan op een kantelpunt in het denken over mobiliteit in Brussel en dat drijft een kleine groep over de schreef. Tegelijk slaagt het overgrote deel van de weggebruikers er wel in om de weg te delen. Dit zijn uitzonderingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?