Burgerlijke partijen van diamantroof eisen miljoenen

© VRT

Op het proces over de spectaculaire diamantroof op Brussels Airport, op 18 februari 2013, hebben de burgerlijke partijen donderdagvoormiddag hun schade-eisen geformuleerd. Die lopen in de ettelijke miljoenen.

Volgens luchtvaartmaatschappij Swiss bedroeg de waarde van de gestolen lading immers om en bij de 52 miljoen dollar, terwijl Brink's aanvoerde dat het zijn klanten een schadevergoeding van bijna 30 miljoen betaalde voor de gestolen diamanten. Een derde burgerlijke partij had naar eigen zeggen voor 18 miljoen dollar schade geleden.

Bij de overval op 18 februari 2013 gingen acht gewapende en gemaskerde mannen er vandoor met 37 miljoen euro aan diamanten uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Op het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten zestien mannen en drie vrouwen zich verantwoorden voor hun beweerde aandeel in de overval en de heling van de buit. Ze ontkennen elke betrokkenheid, maar volgens de burgerlijke partijen zijn er voldoende bewijzen van hun schuld.

"Marc Bertoldi geeft zelf toe dat hij aangesproken is om de buitgemaakte diamanten te verkopen", klonk het. "Zijn vriendin verklaart dat hij van 17 tot 19 februari 2013 onbereikbaar was. Bij verschillende verdachten zijn precisieweegschalen gevonden, die duidelijk gebruikt zijn om de diamanten te wegen. De huiszoekingen bij de verdachten hebben ook verschillende bivakmutsen en kogelwerende vesten opgeleverd, naast armbanden met het opschrift 'politie'. Verschillende getuigen van de overval zijn formeel dat de overvallers dergelijke opschriften droegen."

"Minstens één van de verdachten heeft op de luchthaven gewerkt, terwijl een andere kort na de overval plots al zijn schulden kon afbetalen en een tweede woning kon kopen. Ten slotte hebben verschillende Antwerpse diamantairs verklaard dat één van de verdachten geprobeerd heeft bij hen diamanten te verkopen", aldus nog de burgerlijke partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?