Cafébaas in centrum neergestoken door klant: 'Weigerde CST te tonen'

© Belga Images
| De steekpartij vond plaats in een café vlakbij de voetgangerszone
Updated: 18-10-2021 - 13:45

Zaterdag is de uitbater van een café in het centrum van Brussel-Stad neergestoken door een klant. De klant had een mes bovengehaald nadat hem gevraagd werd om het Covid Safe Ticket te tonen. De uitbater verkeert niet in levensgevaar.

Over de context van de steekpartij wil het Brusselse parket niets kwijt, maar volgens de zoon van het slachtoffer vond de steekpartij plaats nadat een man weigerde om het Covid Safe Ticket (CST) te tonen, sinds vorige week vrijdag een verplichting voor wie binnen iets wil drinken. "Er was een woordenwisseling tussen de uitbater en een klant", zegt een woordvoerster van het Brusselse parket. "De klant haalde een mes boven en gaf de uitbater een steek in de buikstreek."

De uitbater werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. "Hij verkeert niet in levensgevaar en mocht na verzorging naar huis", aldus de parketwoordvoerster. De man werd opgepakt en verhoord.

'Had erger kunnen aflopen'

"We hebben ongelooflijk veel geluk gehad, want de dader wilde een tweede keer uithalen", vertelt de zoon van de neergestoken cafébaas. Dat werd voorkomen door alerte klanten die op het terras zaten. "Het had veel erger kunnen aflopen."

Volgens de zoon is de dader van de steekpartij geen vaste klant in het café. "We vermoeden dat het ging om een pickpocket die naar binnen wilde", aldus de man. "Hij weigerde om zijn Covid Safe Ticket te tonen en werd twee keer gevraagd om te vertrekken. Toen haalde hij een mes boven."

Vervoort: 'Niet in conflict gaan, maar politie bellen'

De dader zal eind deze maand nog voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen, "voor slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en voor verboden wapendracht", aldus het parket nog.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageerde intussen op Twitter. "Ik veroordeel scherp deze totaal onaanvaardbare daad van geweld tegen iemand die enkel maar deed wat hij moest doen om de gezondheid van de anderen te beschermen", aldus Vervoort.

Hij geeft ook raad mee voor horecapersoneel dat geconfronteerd wordt met klanten die het CST weigeren te tonen. "Wanneer iemand zijn CST niet wil tonen, moet de uitbater niet in conflict gaan met de weigeraar, maar de politie bellen."

Agressie door CST

Het voorval afgelopen weekend is niet het eerste geval van agressie naar aanleiding van het Covid Safe Ticket in Brussel. Vorige week maandag moest Schaarbeeks gemeenschapscentrum De Kriekelaar er de politie bij halen tijdens een feest, na verbaal geweld van een kandidaat-bezoeker.

“We hebben toen de politie gehaald, die hem heeft buitengezet,” zei centrumverantwoordelijke Leen Rossignol toen. “Alleen kwam die persoon vervolgens terug om wraak te nemen op de collega aan het onthaal. Die kreeg klappen en andere deelnemers hebben hem uiteindelijk opnieuw aan de deur gezet.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?