Congolese student na mislukte uitzetting : 'Dit hoort bij uitdagingen van het leven'

Glodie Mungaba
© BRUZZ
07/10/2021

Junior Masudi Wasso, de Congolese student die op 18 september in een gesloten centrum belandde omdat er twijfels waren over zijn visum, kreeg dan toch toestemming om in België te blijven. Die dankt hij onder meer aan een tussenkomst van de Congolese president Félix Tshisekedi, maar het was vooral de golf van verontwaardiging -ook en vooral in de Brusselse Matongewijk- die de zaak van de jonge student onder de aandacht bracht.

Ondertussen logeert Junior bij zijn zus in Denderleeuw, en is hij begonnen met zijn studies aan de universiteit van Louvain-La-Neuve. Maar hij is nog altijd zwaar onder de indruk van wat hem overkwam.

Masudi Wasso landde op 18 september in de vroege ochtend in België. Bij het uitchecken werd hij apart genomen en naar een observatieruimte gebracht. Daar moest hij zijn vliegticket, paspoort, garantstellingsverklaring, gelijkwaardigheidsdiploma, staatsdiploma en inschrijvingsvergunning laten zien. Enkele uren later was hij nog aan het wachten op een beslissing. Zijn zus en schoonbroer die hem zouden komen verwelkomen, heeft hij nog kunnen waarschuwen dat het langer zou duren.

"Ik werd niet meteen naar het gesloten detentiecentrum gebracht, maar eerst naar een kamer een verhoor", vertelt Masudi Wasso aan BRUZZ. "Ik probeerde te begrijpen wat er aan de hand was, want het was mijn eerste keer in Europa. Ik had zo'n ontvangst niet verwacht in België, en zeker niet in een grote internationale luchthaven als Zaventem. Ik kwam naar België voor mijn studies en ook om mijn zus, haar man en mijn kleine nichtje te zien."

"Ik probeerde te begrijpen wat er aan de hand was, want het was mijn eerste keer in Europa"

Junior Masudi Wasso

Bij de grenscontrole liepen de zaken uit de hand. "Ik werd ondervraagd door twee mensen die elk een pistool droegen", zegt Wasso. Volgens hem verklaart dat ten dele waarom hij extra zenuwachtig werd. "Dit traumatiseerde me, het was tenslotte een land waar ik nog nooit een voet aan grond heb gezet!". Junior Masudi Wasso komt naar België om hier Economie te studeren. De twee politiemensen concentreerden zich op de diploma's die hij meebracht uit de Democratische Republiek Congo. "Toen ze zagen dat ik het deel bio-chemie had gedaan, vroegen ze me of ik Dmitri Mendelejev kende? Ik keek de man aan en antwoordde dat hij een chemicus was. Ze vroegen door: 'wat heeft Mendelejev gedaan?' Ik voelde me onder druk gezet."

Komt daarbij dat er onduidelijkheid was over het inschrijvingsgeld dat moest betaald worden aan de universiteit van Louvain-La-Neuve. Wil een student recht hebben op een visum moet hij ingeschreven zijn aan een universiteit of hogeschool. Daarnaast moet een deel van het inschrijvingsgeld zijn betaald. Tot slot moet de student kunnen bewijzen dat hij over voldoende middelen beschikt om hier te kunnen leven, of -en dat gebeurt wel vaker- dat iemand zich borg stelt en verklaart alle kosten op zich te nemen.

Volgens de grenspolitie was dat niet geregeld.

"Dit is onbeschoft en erg fout", zegt Junior Masudi Wasso. "Waarom heeft het Schengenhuis mij een studievisum verleend?" Dat Schengenhuis is een soort consulaat van de Europese Unie. Het wordt beheerd door België in naam van 17 Schengenlanden, en de Congolezen kunnen er hun visa aanvragen. Het Schengenhuis controleert of elke aanvrager aan de voorwaarden voldoet voordat het een visum aflevert. Volgens Junior is dat ook in zijn geval gebeurd. "Er is ook een bewijs dat mijn vader voor mij zorgt met een attest van zorgverbintenis ondertekend en gelegaliseerd op de Belgische ambassade in Congo door de consul Frédéric Courtois. Daarin staat duidelijk vermeld dat ik over voldoende beschik om hier te leven".

Ook zijn verblijfplaats was volgens hem geregeld. "Aan het begin van mijn studies zou ik tijdelijk bij mijn zus gaan wonen terwijl ik een studentenkot in Louvain La Neuve zocht. Mijn inschrijvingsgeld heb ik betaald. Op 27 april het voorschot (200 euro) en op 4 oktober de rest. (647 euro)."

whatsapp_image_2021-10-06_at_13.30.37.jpeg

| De 20-jarige Junior Masudi Wasso.

Junior kreeg geen gehoor. "Ik kreeg te horen dat Dienst Vreemdelingenzaken besloten had dat ik geen voet op Belgische bodem mocht zetten. Ik had twee keuzes: de volgende dag om 10 uur terugkeren naar Kinshasa of een advocaat zoeken om me bij te staan." Junior wou niet terugkeren naar Kinshasa. "Ik had al een lange weg afgelegd, heb alles gedaan volgens de voorschriften, ik vroeg me af of dit gerechtvaardigd was".

Zijn besluit zorgde ervoor dat Junior werd overgebracht naar een gesloten centrum. Tot twee keer toe werd geprobeerd om hem te repatriëren. Dat ging uiteindelijk niet door omdat hij geen PCR-test wou afleggen. Junior Masudi Wasso heeft het nog altijd moeilijk wanneer hij vertelt over zijn verblijf daar. "Ik sliep slecht, ik vroeg me af wat mijn trieste lot was. Na de eerste week werd mijn smartphone in beslag genomen en kreeg ik een kleine eenvoudige telefoon met een Lycamobile-simkaart van hen. Zo werd ik uitgesloten van mijn sociale en gezinsleven."

Steun van hele gemeenschap

Het was dankzij de steun van Wasso's zus en haar man, die samen met de hele Afrikaanse en Congolese gemeenschap, aandacht vroegen voor het lot van de student dat er uiteindelijk beweging kwam in zijn dossier. Uiteindelijk was de president Félix-Antoine Tshisekedi zelf die contact opnam met premier De Croo om de zaak van Junior Masudi te bepleiten. Begin deze week kreeg de de student dan toch een visum voor ons land. Toch is nog niet alles geregeld. In plaats van een studentenvisum kreeg hij een visum van korte duur.

Junior Masudi Wasso: "Ik begrijp er niets van! Men zegt mij dat ik in België kan blijven maar dan krijg ik een visum tot begin november. Terwijl ik met een D-visum voor lang verblijf voor studies ben gekomen. Het is echt triest en betreurenswaardig. Maar ik blijf positief en geloof dat de situatie zal veranderen. Ik zeg tegen mezelf dat dit de uitdagingen en realiteiten van het leven zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni