Correctionele rechtbank mild voor Yazan K. (27) die Thalys-terrorist hielp

© Bart Deawaele
| Het personeel van het Veiligheidskorps staat in voor het overbrengen van gedetineerden tussen de gevangenis en de rechtbank.

De 90e kamer van de correctionele rechtbank van Brussel is mild opgetreden tegen een jonge Syriër die werd vervolgd voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Yazan K. (27) hielp Ayoub El Khazzani, de dader van de aanslagpoging in een Thalys in augustus 2015, zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Hij krijgt een opschorting van straf.

De Brusselse rechtbank gespecialiseerd in terreurzaken heeft vonnis gewezen in de zaak van Yazan K., een jonge Syriër van 27 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Dat schrijft de Franstalige krant La Capitale.

De kamer was mild, en verleende Yazan K. opschorting van zijn straf. De gunstmaatregel was bepleit door zijn advocate, Deborah Albelice, die samen met Fauve Vandewauwer aan deze zaak heeft gewerkt.

Aan de oorsprong van de rechtszaak: de aanslagpoging aan boord van een Thalys-hogesnelheidstrein in augustus 2015. Het federaal parket beschuldigt Yazan K. ervan Ayoub El Khazzani, de dader van de in extremis verijdelde terreurdaad, te hebben geholpen om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië.

Vliegticket naar Istanbul

De twee mannen hadden elkaar in 2015 ontmoet bij een baantje in Brussel, in een sorteercentrum voor tweedehandskledij. Ayoub El Khazzani kondigde zijn voornemen aan om naar Syrië te gaan in de hoop dat Yazan K. hem zou helpen. Yazan K. accepteerde en bracht hem in contact met een neef in Turkije, een man die ervan werd verdacht op dat moment een smokkelaar van jihadisten te zijn.

De jonge Syriër leende zijn vriend ook zijn kredietkaart zodat hij het vliegtuigticket naar Istanbul kon kopen. Een paar dagen later, in mei 2015, bracht hij Ayoub El Khazzani ook naar de luchthaven. Daar ontmoette hij de beruchte Abdelhamid Abaaoud, de Molenbeeker achter de terreurcel in Verviers, een van de belangrijkste logistici van de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Voor de feiten waarvan hij werd beschuldigd stond Yazan K. dertig maanden gevangenisstraf te wachten indien de rechtbank de aanbevelingen van het federaal parket had gevolgd. Het parket heeft wel nog de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis van de kamer van de correctionele rechtbank.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?