Correctionele rechtbank velt donderdag vonnis over diamantroof

© Fréderic

De Brusselse correctionele rechtbank spreekt donderdag haar vonnis uit in het proces over de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport. Bij die overval op 18 februari 2013 gingen acht gewapende en gemaskerde mannen er vandoor met 37 miljoen euro aan diamanten uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Het parket Halle-Vilvoorde eiste celstraffen van 1 tot 8 jaar tegen de negentien verdachten terwijl de verdediging resoluut de vrijspraak vroeg.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het parket Halle-Vilvoorde eiste vorige week vrijdag celstraffen van 1 tot 8 jaar tegen de negentien verdachten. Voor de personen die rechtstreeks betrokken zouden geweest zijn bij de overval en de voorbereiding ervan, zoals Fransman Marc Bertoldi, eiste substitute Chloé Callicis 5 tot 8 jaar cel.

Voor zij die een aandeel zouden gehad hebben in de heling van de buit, vroeg het parket celstraffen van 1 jaar tot 3 jaar, en voor een vrouw die een beperkte rol had gespeeld, enkel een opschorting.

Volgens de advocaten van de verschillende verdachten zitten er in het dossier veel te weinig bewijzen om hun cliënten te veroordelen. Zo wees de verdediging erop dat één van de hoofdverdachten begin 2013 werd afgeluisterd in een ander onderzoek omdat vermoed werd dat hij 'een grote slag' voorbereidde.

Dat onderzoek is geseponeerd omdat er geen enkel bewijs kon gevonden worden. Het is volgens de verdediging dan ook niet logisch dat diezelfde afgeluisterde gesprekken wel zouden bewijzen dat de man betrokken was bij de overval op Brussels Airport. Een resem telefoongesprekken werden volgens de verdediging ook fout geïnterpreteerd door de politie. De speurders zouden ook vooringenomen geweest zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?