© BRUZZ I DVLKO | Politie en brandweer zijn massaal aanwezig.

Vijf gewonden bij schietpartij aan Gulden Vlieslaan

© belga - BRUZZ - Chris Verhaeghe
06/12/2023

Bij een schietpartij op de Gulden Vlieslaan in Brussel zijn woensdagavond vijf gewonden gevallen. Eén van de gewonden verkeert in levensgevaar. Volgens de eerste vaststellingen gaat het om een afrekening en geen terreurdaad. Dat bevestigt de Brusselse politie en het parket aan BRUZZ. Bij de gewonden zou een Zweedse vrouw zijn.

"Omstreeks 19.30 uur kregen we melding van een schietpartij aan de Gulden Vlieslaan", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. "Onze diensten gingen onmiddellijk ter plaatse. Er is sprake van vijf gewonden. Er werd een perimeter ingesteld."

Bij aankomst van de politieploegen waren de dader of daders niet meer ter plaatse. Verschillende ambulances zijn aanwezig om zich over de gewonden te ontfermen. "We zijn momenteel bezig met de vaststellingen", aldus nog de politiewoordvoerder.

Volgens die allereerste vaststellingen zijn er geen elementen die erop wijzen dat het om een terreurdaad zou gaan. Dat is vernomen bij de Brusselse politie en zegt ook het Brusselse parket. Er wordt eerder gedacht aan een afrekening tussen stadsbendes.

"Het onderzoek is lopende om de dader(s) te identificeren en om de juiste omstandigheden van het voorval te achterhalen. Het parket zal hier niet verder in communiceren", zegt Stefan Vandevelde van het Brusselse parket.

*Tekst gaat verder onder video

Zweedse vrouw bij de gewonden

Ook de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) was meteen ter plaatse. "Er zijn verschillende schoten gevallen, waarbij vier mensen gewond zijn geraakt", bevestigt hij het relaas van de politie. "Het belangrijkste is dat er momenteel geen enkel element op wijst dat het om een terreurdaad gaat." Ook hij laat verstaan dat de piste dat het om een bendeoorlog zou gaan, niet wordt uitgesloten.

Eén van de slachtoffers zou aangetroffen zijn vlakbij de Galerie Toison d'Or, een tweede aan de Apple Store, en een derde in de Riddersstraat.

Vermoedelijk was de persoon die het zwaarst gewond is geraakt bij de schietpartij, het doelwit van de afrekening, maar daarover moet het onderzoek meer duidelijkheid brengen.

Bij de gewonden van de schietpartij is een Zweedse vrouw die aan de slag is als medewerkster van de Zweedse Gematigde Uniepartij ('Moderaterna'). Zo bericht althans SVT, de Zweedse publieke omroep, op basis van informatie van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De dertiger zou momenteel buiten levensgevaar zijn, zo schrijft Tomas Tobé van de Gematigde Uniepartij op X, voorheen Twitter. "Vreselijk. De persoon in kwestie wordt momenteel behandeld, de situatie wordt niet als kritiek beschouwd. Familieleden van de persoon zijn op de hoogte gebracht." Het slachtoffer zou werken voor een Europarlementariër, maar het is niet duidelijk voor wie, zo schrijft Politico nog.

34ee9251-whatsappimage2023-12-06at215730.jpeg
© DVLKO | De Brusselse politie bewaakt de perimeter rond een groot deel van de Gulden Vlieslaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie